Pe modelul mitingurilor din iarnă, pe pagina de Facebook se face, din nou, convocarea pentru un miting ce urmează a avea loc duminică seara.

Jurnaliștii noștri prezenți vineri după amiază în Capitală a stat de vorbă cu câțiva dintre  organizatorii  mitingului de duminică. Aceștia spuneau că el se va desfășura  sub deviza „Justiţie independentă, nu stat subordonat“. Va fi  protest faţă de propunerea de modificare a legilor Justiţiei și va avea loc duminică, 27 august, în Piaţa Victoriei, începând cu ora 20.00.

Pe pagina de Facebook „Justiţie independentă, nu stat subordonat”, este criticată „reforma” în justiţie anunţată în cursul săptămânii trecute de către Tudorel Toader.

Conform propunerilor ministrului, preşedintele României ar putea fi exclus din procedura de numire a procurorilor-şefi din DNA şi DIICOT şi a procurorului general, Inspecţia Judiciară ar trece din subordinea CSM în cea a ministrului Justiţiei, iar o nouă direcţie ar urma  să-i ancheteze pe magistraţii acuzaţi de corupţie. „PSD ia din nou cu asalt Justiţia. Preşedintele ar putea fi exclus – conform proiectului ministrului Justiţiei – din mecanismul de propunere a procurorilor-şefi ai Parchetului General, DNA şi DIICOT. „Reforma justiţiei în viziunea PSD înseamnă numirea acestora exclusiv de către Guvernul PSD”, arată pagina evenimentului.

Organizatorii mitingului susţin că „ceea ce a rămas independent din presă sau instituţii reacţionează din nou, fiecare cu propriile instrumente. Acelaşi lucru ar trebui să facem şi noi în stradă. În stradă, pentru că asta e principala noastră pârghie“.

Rămâne de văzut dacă evenimentele din stradă vor fi o copie la indigo a demonstrațiilor din luna februarie a acestui an, când o decizie controversată a Ministrului Justiției de atunci (controversata Ordonanță 13) a scos în stradă sute de mii de oameni, în mai toate orașele țării, unele dintre demonstrații terminându-se cu ciocniri între manifestanți și forțele de ordine.

(Jurnal)