14955974_361300300870428_8912922223256598183_nPerioada 14-21 noiembrie este cu siguranţă a iubitorilor de teatru din Giurgiu. Asta pentru că, sub egida Centrului Cultural Ion Vinea şi cu sprijinul Consiliului Local Municipal, manifestarea artistică “Săptămâna Teatrală Giurgiuveană” este o invitaţie ce poate umple apetitul de teatru al multora. Provocarea înseamnă şapte spectacole în şapte zile consecutive, toate având ca numitor comun, pe lângă plăcerea de a zăbovi în faţa scenei, un alt atribut ce trebuie apreciat: prezenţa pe scenă a unor trupe în exclusivitate giurgiuvene.

Programul Săptămânii teatrale va fi deschis cu piesa “Week-end cu tata”, de Gelu Brebenel, o dramă despre dezrădăcinarea familiei, ce şi-a consumat premiera în primăvara acestui an, avându-i în distribuţie pe Toma Vasile şi Gabi Caraconcea. La vremea premierei, în Primăvara Culturală Giurgiuveană , manifestare organizată tot la Centrul Cultural ”Ion Vinea”, sala a fost plină.  Spectatorii care au ratat reprezentaţia de atunci pot avea o nouă şansă luni, 14 noiembrie, de la orele 18.30.

Marţi, 15 noiembrie, se joacă iarăşi “Angajare de clovn”, o punere în scenă în regia lui Toma Vasile a piesei semnată de Matei Vişniec, maestrul Toma Vasile primind pe scenă replica Cătălinei Sfetcu şi a charismaticului Gabi Caraconcea. Mai nou, piesa poartă de data aceasta apostila artistică a Companiei de Teatru ROND.

Premiera săptămânii se joacă miercuri, 16 noiembrie, tot la Sala Mare a Centrului, unde aceaşi companie artistică va prezenta LICITAŢIE PENTRU COPILUL MEU, de Gelu Brebenel, cu Toma Vasile, Cătălina Sfetcu şi Gabi Carancocea într-o abordare în care maestrul Toma Vasile a cedat ceva teren, pentru a ceda rolurile principale mai tinerilor săi parteneri de scenă. Autorul textului – Gelu Brebenel ne spunea despre noua sa piesă: “Este a doua premieră a mea în 2016 pe scena centrului Cultural ”Ion Vinea” şi asta mă obligă. “Licitaţie pentru copilul” meu este o poveste puternică ce are un curs neaşteptat şi care începe, aşa cum v-am obişnuit, cu o întâmplare inedită, pentru a se termina cum puţini ar putea bănui. Este o poveste cu morală, despre lupta pentru adevăr şi identitate, într-o lume care se schimbă de la o clipă la alta”.

“Fata din curcubeu”, de Lia Bugnar este propunerea pentru joi, 17 noiembrie, o propunere surpriză despre care nu ştim prea multe. Protagonista montării – Ilona Brezoianu este totuşi giurgiuveancă de-a noastră, deci, iată o provocare în plus.

Toma Vasile va urca iarăşi pe scenă joi, maratonul său artistic încheindu-se cu recitalul de poezie “Eu, toboşarul”, realizat în colaborare cu profesoara Marioara Danilov.

Sâmbătă, 19 noiembrie, va fi ziua în care şi “Statuile dansează”, de data aceasta pe scena mare a Ateneului Nicolae Bălănescu, de la orele 17.00. Este vorba despre un spectacol după Zăpezile de altădată a lui Dumitru Solomon, în regia profesoarei Ionela Cralevici. În distribuţie îi puteţi regăsi pe Iulia Radu, Florin Stan, Maria Popa, Cristi Cristea, Ana Lupan, Sebastian Ştefan, Cătălina Radu şi Andrei Balcangi.

Dacă aţi avut răbdare până în această zi a săpămânii, merită să mai zăboviţi şi duminică, atunci când veti putea urmări spectacolul de comedie “Milionul de Dolari”, o producţie a Trupei Octogon, în regia unui alt giurgiuvean, Remus Găină. După Zboară avionule, zboară şi Emil şi Didina, (la origini piesa se numea Boeing, Boeing şi Încurcă lume, autori: Marc Camolleti şi A.D. Hertz) trupa urcă pe scenă cu al treilea spectacol din repertoriu, în premieră,  care s-a consumat în urmă cu puţină vreme,  de data aceasta urcând pe scenă , în faţa spectatorilor: Sorin Bratu, Ana Maria Trăsnea, Marian Damian, Tania Moga, Remus Găină, Dan Alexandru Pinciu şi Iordan Toma Daniel. 

Închei aici amintind de revirimentul pe care mişcarea artistică a trupelor de pe lângă Centrul Cultural ”Ion Vinea” îl aduce teatrului giurgiuvean, într-o vreme în care arta are nevoie de încredere şi răbdare, iar giurgiuvenii de spectacole bune, care să îi readucă în sălile de spectacol.

(Jurnal)