Săptămâna a început cu o grevă de avertisment de două ore în spitale. Vineri va fi grevă generală

0
265

Săptămâna a debutat cu o grevă de avertisment de două ore în sistemul sanitar, în intervalul orar 9 – 11. Este de aşteptat ca nemulţumirile din ultimele luni ale angajaţilor din sistem să culmineze, vineri, cu o grevă generală.

Cei care au întrerupt lucrul, asigurând, totuşi, urgenţele şi cazurile internate în spitale, sunt categoriile de salariaţi ale căror venituri au scăzut drastic, în special asistentele medicale şi infirmierele. Dacă în Capitală majoritatea spitalelor au anunţat că intră în această formă de protest organizată de Sindicatul SANITAS, la nivelul judeţelor – în speţă, şi la Giurgiu – s-a întrerupt lucrul în spitalele judeţene, precum şi la spitalele cu specializări afectate de plafonarea sporurilor.

Principala nemulţumire a sindicatelor şi a angajaţilor din sistem o reprezintă noua lege a salarizării şi noul regulament care prevede plafonarea sporurilor, contestatarii acestora susţinând că în urma aplicării lor s-au creat „haos”, scăderi salariale pentru unele categorii de angajaţi şi numeroase inechităţi în sistem. O ultimă rundă de negocieri, în încercarea de a opri greva generală, va avea loc marţi între sindicaliştii din sănătate şi Guvern.
La Giurgiu, după cum a declarat, pentru „Jurnal giurgiuvean”, liderul SANITAS Giurgiu, Aurelia Grosu, timp de două ore  în Spitalul Judeţean de Urgenţă a fost vorba de o solidarizare a cadrelor unităţii spitaliceşti cu cei ale căror venituri au scăzut drastic, chiar şi cu sume cuprinse între 400 şi 1000 de lei. În grevă de avertisment s-au aflat angajaţii spitalelor din Izvoru şi Bolintin Vale.

„Rămâne să vedem rezultatul discuţiilor de marţi, cu Guvernul. Desigur, dacă se ajunge la grevă generală, ceea ce, sincer, nu ne-am dori niciunii, vom asigura, conform legii, treimea de asistenţă precum şi urgenţele, dar nu vom neglija nici bolnavii care sunt deja internaţi. Nu putem lăsa oamenii să moară, dar trebuie să fim şi noi înţeleşi de mai-marii acestei ţări”, a mai declarat, pentru publicaţia noastră, liderul SANITAS Giurgiu.

(Jurnal)