AcasăActualitate„Sală de detenție” pentru elevi,  VS „camere pentru activități  cu scop...

„Sală de detenție” pentru elevi,  VS „camere pentru activități  cu scop educativ” , este noua controversă pe care o lămurește Inspectorul general al IȘJ, prof. Ion  Ghimpețeanu!

Cu câteva zile pe în urmă pe siteul EduPedu, apărea o informațiesub titlul „Sala de detenție, introdusă în școlile din România, pentru elevii care deranjează orele”. Un material ce a creat o oarece confuzie inflamând atât pe unii din reprezentanții presei cât și pe oficialii din Ministerul Educației.

 Iată motivul pentru care  am solicitat o explicație din partea celei mai avizate persoane  din sistemul de învățământ din județ,  inspectorul general al IȘJ Giurgiu, prof. Ion Ghimpețeanu, care ne-a precizat :

 Este folosită eronat sintagma  ”cameră de detenție”…Sintagma nu se regăsește în document și este o asociere cu un concept care, în proiectul Ministerului Educației, are alt scop. În concret este vorba de o  sală stabilită de unitatea de invățământ pentru desfășurarea unor activități de tipul: lectură suplimentară, completarea de fișe de lucru etc.

 Măsura  se aplică doar pentru elevii care în timpul orei de curs manifestă comportamente care aduc prejudicii activității de predare-învățare-evaluare.

Însă deocamdată această măsură  este în dezbatere publică. Presa a sesizat  și ea problema, iar efectul a apărut imediat. Personal, consider că poate fi o măsură bună, câtă vreme procesul  didactic dintr-o  sală de clasă, este perturbat de un elev care are probleme, sau creează probleme din diverse motive. Problema constă în ce se întâmplă cu acel elev care va desfășura activități suplimentare, fie într-o sală de lectură, fie completând fișe de lucru. Mă refer la  monitorizarea lui, pentru că într-o unitate de învățământ  tot personalul, în timpul programului, are, conform fișei postului, anumite activități. Nu știu dacă această nouă măsură va atrage și modificarea fișei de post a unui cadru didactic care are ore de supraveghere, întrucât se întâmpă rar să avem profesori cu ore libere, cu așa numitele „ferestre” cum le numim  în limbajul nostru profesional, cu atât mai mult, personal didactic auxiliar care nu este specializat într-un astfel de act didactic, care să vizeze astfel de activități.

Din moment ce acei elevi care  fac obiectul unei astfel de măsuri , prezintă anumite comportamente, atitudini care aduc prejudicii orelor de curs, atunci cu siguranță, că este nevoie de un  specialist care  să aducă o îmbunătățire a comportamentului elevului. 

Întrebat ce se va întâmpla însă cu elevii care vor continua actele de indisciplină, în ciuda acestor măsuri, prof. Ion Ghimpețeanu ne-a spus:

Pentru elevii care vor persista în astfel de comportamente, conform procedurii „Managementul cazurilor de violență”,  la un moment dat se va apela la specialiști din cadrul DGASPC Giurgiu. Asta, în situația în care măsurile aplicate la nivelul instituției de învățământ, nu mai  corespund.

În acest context  discutam cu doamna ministru a Învățământului, care era interesată de cele 28 de posturi de consilieri psiho-pedadogi pe care le – am primit acum un an și mă întreba  dacă acele posturi au fost ocupate și de cine … Spre tristețea  mea ele  nu au fost ocupate nici măcar jumătate pentru că nu există cadre didactice calificate care să se înscrie la examenul de titularizare. Sperăm ca anul acesta să se înscrie și să le ocupăm, aceste posturi rămânând în continuare  vacante” – ne-a mai precizat prof. Ion Ghimpețeanu, inspector general al Inspectoratului Școlar Județean Giurgiu.

 

Tincu Florian


VREMEA

Giurgiu
cer acoperit de nori
21.3 ° C
21.3 °
21.3 °
77 %
4kmh
85 %
joi
30 °
vin
32 °
sâm
32 °
Dum
35 °
lun
29 °

NOTA

Vă rugăm să folosiți un limbaj decent în comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul jurnalgiurgiuvean.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii. Responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului!
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com