intrare localitateEtalonul dezvoltării – proiectele şi bunăstarea oamenilor

Cu toate neajunsurile, primarul comunei Săbăreni se poate lăuda cu o serie de proiecte importante pentru comunitatea pe care o păstoreşte: se apropie de finalizare, cu fonduri de la Ministerul Dezvoltării, un nou modul al şcolii şi o mansardă, astfel că toţi cei aproape trei sute de elevi să înveţe într-un singur schimb. A terminat, de asemenea, grădiniţa, unde piticii învaţă în condiţii excelente. De altfel, un alt lucru de mândrie este că, la nivel naţional, au fost foarte puţine asemenea grădiniţe date în folosinţă, din care două în judeţul nostru (una la Săbăreni şi a doua în satul Bâcu-com. Joiţa).

Gaze în comună sunt trase încă din 2008, însă  reţeaua de apă şi canalizare nu a ajuns încă în comună. Tocmai de aceea, spune primarul Iosif, nu se grăbeşte să amenajeze zona de trotuare, să nu arunce banii pe fereastră. „Avem alocaţi, de la ADI, 1,5 milioane de euro pentru reţeaua de apă şi alte 2,5 milioane de euro pentru cea de canalizare. Vom trage şi aceste reţele, în funcţie de cum se derulează licitaţiile”, mai spunea primarul din Săbăreni.

 

cartier locuinte noi sabareni 1Tinerii şi oamenii bogaţi din Capitală îşi îndreaptă ochii spre comuna Săbăreni, unde îşi cumpără case noi

Deşi acest aspect este unul „negativ” pentru primarul Iosif, acesta se mândreşte cu un lucru pe care nu mulţi îl au: tot mai mulţi tineri şi oameni înstăriţi din Capitală vin şi cumpără locuinţe în comuna pe care o conduce. „Avem câţiva investitori care au cumpărat terenuri, au ridicat cartiere de locuinţe şi apoi le-au vândut, unele cu banii jos, altele prin programul pentru tineret „Prima Casă”. De aceea, poate, media de vârstă din comuna noastră este una în continuă scădere, chiar dacă numărul naşterilor nu este unul foarte ridicat”, ne mai spunea primarul comunei.

Tot un motiv de mândrie este, pentru Viorel Iosif, numărul relativ ridicat de persoane importante care s-au format, ca oameni, în comuna Săbăreni: fostul medic al echipei naţionale de fotbal, Pompiliu Popescu, fostul fotbalist Costică Ştefănescu, o multitudine de medici, ingineri şi ofiţeri. Şi, dacă tot a amintit de sport, primarul Iosif se mândreşte cu o frumuseţe de bază sportivă multifuncţională, unde a amenajat un teren de sport sintetic, o sală de fitness şi chiar şi o sală de şedinţe care poate fi utilizată şi ca un loc de întâlnire al locuitorilor comunei, pentru recreere.

Dacă majoritatea investiţiilor le-a realizat cu bani din bugetul propriu sau prin proiecte europene, o parte a acestora au fost făcute şi cu sprijinul Consiliului Judeţean Giurgiu, care, chiar în cursul anului trecut, i-a sprijinit cu plombarea DJ 602, care ajunsese într-o stare jalnică din pricina traficului greu. Tot de la CJ a primit, la finele lui 2016, suma de 30.000 de lei pentru reparaţii la biserica din localitate. Cu aceşti bani, s-a reabilitat gardul bisericii, iar acum lăcaşul de cult arată ca un adevărat colţ de rai.

De altfel, ne mărturisea primarul comunei, anul acesta, cu ocazia celui de-al doilea hram al bisericii din localitate, Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, cele peste cincizeci de familii care au aniversat, anul acesta, jumătate de veac de căsnicie, printre care şi părinţii săi, au fost omagiate de preoţii din localitate, care le-au oferit cadouri simbolice. „Anul viitor vom lua şi noi acest exemplu, iar primăria sperăm că va avea multe cupluri pe care să le premieze, simbolic, pentru longevitatea lor în căsnicie”, ne mai declara Viorel Iosif.

Înainte de a pleca din comuna Săbăreni, ne-am oprit o clipă pe stadionul comunei, unde câţiva voluntari din Statele Unite, Mexic şi Olanda erau implicaţi în activităţi pentru copii, aceiaşi voluntari fiind cei care au finalizat şi donat până acum două locuinţe pentru rromi, iar la cea de a treia sunt aproape de final.

Ne-am despărţit de primarul Viorel Iosif cu gândul că, într-o viitoare vizită, vom fi surprinşi cu alte surprize plăcute din partea celui care păstoreşte comuna în care tinerii îşi dau ghes să cumpere locuinţe.

(Ana Miclovan)

 

2 COMENTARII

  1. Poate face si drumuri primaria in frunte cu dl primar cel laudat…. ca a dat autorizatii de constructii dar de drum, iluminat staradal, nu zice nimic…. masina de gunoi vine doar daca nu ploua… iarna nu stim ce e aia masina de gunoi…si platim taxe si impozite….cine deconteaza fact de la service pt ca am rupt masinile din cauza drumurilor neasfaltate?