Să nu ziceți că nu v-am spus…! Ce trebuie să știți ca să nu vă lăsați păcăliți când treceți la anvelopele de iarnă

0
278

Experiența de anul trecut – când au stat la coadă cu orele la coadă – le-a servit drept lecție șoferilor care vor să își schimbe cauciucurile de vară cu cele pentru sezonul rece. Sunt deja vulcanizări care au programări până la mijlocul lunii viitoare. Pe șoferi îi motivează și amenda pe care o riscă – aproape 3.000 de lei – dacă sunt prinși că circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, fără anvelope corespunzătoare.

Şoferii au invăţat lectiile din iernile trecute si îşi pregătesc maşinile din timp. Au fost cozi infernale în ultimii ani. 

Mobilizarea şoferilor i-a uimit şi pe cei de la vulcanizări care au programări din oră în oră.

Pentru a evita să fie păcăliţi sau să circule cu anvelope neconforme, şoferii trebuie să ştie câteva secrete.

Clienţii trebuie să fie foarte atenţi la etichetă. Aici avem aderenţa, consumul şi numărul de decibeli. Dimensiunea este foarte importantă pentru o maşină. O găsim în cartea tehnică a maşinii sau pe stâlp. Şi un lucru foarte important trebuie să aibă M+S şi fulgul. Asta e specificul anvelopelor de iarnă. Uzura, avem aici inscripţia, limitatorul din interiorul anvelopei. Când a ajuns aici, anvelopa nu mai este bună. Când depăşeşte 3,6 mm, anvelopa trebuie schimbată, spun reprezentanții vulcanizărilor.

Cu recomandări vin şi poliţiştii:

Le reamintim pe această cale conducătorilor auto faptul că utiizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. Nerespectarea acestei obligaţii constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă contravenţională de la 1305 la 2900 de lei.

Pe lângă sancţiune, se retrage certificatul de înmatriculare a autoturismului.