O anchetă întreprinsă de jurnaliștii din presa națională în piețele din mai multe localități ale țării au relevant un lucru extrem de ciudat și totodată periculos pentru sănătatea noastră. De data aceasta ei aau ales să afle de ce ceea ce ăn general se numeşte ”brânză proaspătă” sau ”telemea puţin sărată” , este mult mai ieftină decât brânza ”veche”?! Ei au plecat de la faptul că o telemea denumită ”proaspătă” ce costă 8 lei, la un calcul simplu al producătorilor , bazat pe tehnologia brânzeturilor, aflăm că acest preţ este la jumătatea costurilor cu laptele din care este făcută ( potrivit ziarului Libertatea).
Un alt exemplu este cel privind telemeaua de bivoliță care în unele piețe costă 13 lei, în timp ce telemeaua de oaie costă 16,99 lei. La rândul ei, telemeaua de Sebeş, supranumită ”grasă”, costă 22 de lei. Diferenţa este de doar 9 lei! Cum e posibil ca brânza de bivoliţă să coste 13 lei, cu 9 lei mai puţin decât cea de oaie? Mai mult, într-un galantar jurnaliștii au găsit chiar şi telemea de vacă la preţul de doar 8 lei/kg!
Un crescător de oi şi vaci (Valentin Popa), a explicat tot pentru ”Libertatea” că pentru a obţine un kilogram de telemea de vacă este nevoie de 7 litri de lapte de vac, iar pentru a obţine un kilogram de telemea de oaie, este nevoie de doar 5 litri de lapte de oaie. Un litru de lapte de vacă costă 2,5 lei, la producător, iar cel de oaie 3,5 lei. Mai ieftin nu cred că există.
În concluzie , 7 litri de lapte costă 17,5 lei. Și totuși brânza obţinută din acest lapte constatăm că se vinde şi cu 8 lei kilogramul! La fel în cazul brânzeturilor de oaie: 5 litri de lapte, în valoare de 17,5 lei, produc un kilogram de brânză care se vinde cu preţuri sub 15 lei!
Valentin Popa spune că brânza cu preț mic este făcută din grăsimi vegetale. Acesta este adevărul! Nu există brânză mai ieftină de 20 de lei kilogramul, care să fie făcută din lapte”. Așa că atunci când cumpărați brânză, dincolo de gustul ei, mai uitați-vă și la preț , dragi giurgiuveni.
(Jurnal)