Să nu ziceți că nu v-am spus! Alimente ce în amestec cu medicamente pot deveni nocive!

0
142

Medicamentele se iau întotdeuna la recomandarea medicului specialist sau a medicul de familie. Rolul acestora este de a trata anumite simptome ale unei boli şi de a vindeca. Sunt însă cazuri în care anumite medicamente au ca şi contraindicaţie consumul unor alimente. Anumite alimente pot influenţa modul de reacţie al medicamentelor şi pot da naştere la efecte secundare în organism, efecte neaşteptate de pacient. De aceea, înainte de a lua orice pastila, trebuie discutat despre efectele ei în organism cu medicul curant sau cu un farmacist.

Alimente care pot influența reacția medicamentelor

Banane vs. pastile pentru hipertensiune. Medicamentele împotriva hipertensiunii cresc nivelul de potasiu din organism. O cantitate mare de potasiu este posibil să dea naştere unor palpitaţii sau să determine existenţa unui ritm cardiac neregulat, de aceea bananele este bine sa fie evitate pe timpul tratamentului împotriva hipertensiunii. Acest lucru este valabil şi pentru portocale şi kiwi.

Grapefruitul vs. medicamentele pentru colesterol. Grapefruitul şi sucul de grapefruit trebuie evitate dacă se ia un tratament cu rolul de a micşora nivelul colesterolului. Sucul de grapefruit poate creşte nivelul acestor medicamente în sistemul circulator, ceea ce va mări riscul de efecte adverse. De asemenea, sunt studii care susţin ca acest fruct in combinatie cu tratametul impotriva colesterolului poate cauza dureri de picioare.

Anticoagulante vs. suc de merişoare. Este posibil sa existe o subţiere a sângelui la pacientul care ia anticoagulante şi bea acest tip de suc.

Lapte vs. antibiotice. Anumite antibiotice sunt greu de asimilat de organismul uman dacă pacientul consuma lapte pe timpul tratamentului. Calciul din lactate împiedică organismul să absoarbă corect antibioticele, de aceea ele îşi pierd efectul benefic asupra organismului. De asemenea, laptele datorită conţinutului ridicat de calciu, poate interacţiona cu anumite medicamente recomandate pentru tiroidă.

Ciocolata neagră vs. antidepresivele. Unele tratamente prescrise pentru insomii sau pentru depresie au contraindicat consumul de ciocolata neagră.

Nucile şi soia vs. medicamentele pentru tiroidă. Nucile, dar şi alte alimente bogate în fibre precum soia, împiedică organismul să absoarbă corespunzator medicamentele pentru tiroidă. De regulă, pastilele pentru tiroidă se administrează seara, astfel încât organismul să aibă timpul necesar de a le absorbi.

Alcool vs. antibiotice. Acesta face ca anumite medicamente să-şi piardă din efectele terapeutice sau chiar să devină inutile sau mai mult, poate avea efecte secundare periculoase dacă este consumat concomitent cu medicamente.

Cafeaua vs. antipsihotice. Mai exact, poate avea ca efect slăbirea efectului unor medicamente antipsihotice, cum ar fi litiu, însă este posibil şi să crească efectele secundare ale altora.

Somon afumat vs. antidepresive. Antidepresivele interactionează cu alimentele afumate, ciocolata, berea, vinul rosu. Inhibitorii de monoamină oxidază din antidepresive interactionează cu tiramina din alimente şi pot duce la crize de hipertensiune.

 (Jurnal)