Reporter: Pentru început, am dori să ne precizați câteva date biografice despre d-stră.
Ilie CLEMENT: M-am născut la data de 17 ianuarie 1954, în Giurgiu. Am absolvit Liceul Teoretic ”Tudor Vianu” din municipiu,iar ulterior am urmat cursurile Facultății de Științe Juridice din cadrul Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu, pe care le-am finalizat în anul 1996. Sunt căsătorit de 36 de ani și am două fiice, Mihaela- de profesie jurnalist și Silvia – care este asistent de farmacie.
Rep: În continuare, în ceea ce privește activitatea și realizările dvs. profesionale, ce ne puteți spune?
I.C: Activitatea mea profesională pot spune că s-a întins pe o perioadă foarte lungă de timp (41 de ani), a fost una diversă și mi-a oferit numeroase satisfacții. În perioada 1974-1979, am lucrat ca operator acid citric la Fabrica de Zahăr din Giurgiu, apoi ca bibliotecar la Biblioteca Județeană (până în anul 1981). Din 1981 și până în 2007 am fost ofițer MAI în cadrul Inspectoratului Teoritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu, de unde m-am și pensionat. Din 2009 până în prezent sunt inspector de specialitate în cadrul firmei Nova Force. În anul 1990, respectiv în 2004, am fost avansat de două ori în gradul excepțional, pentru depistare armament și 18 kg de heroină. De asemenea, toată activitatea mea ca militar a fost apreciată cu calificativul ”Foarte bine”, iar în anul 2003 am fost promovat în funcția de director al Casei de Cultură și al Muzeului Poliției de Frontieră Române (Casa Armatei). De-a lungul vremii, am organizat o serie de spectacole umanitare, la care au cântat voci de marcă ale cântecului popular, pentru a veni în sprijinul persoanelor cu probleme de sănătate grave. Totodată, am înființat Ansamblul Folcloric Muntenia, de care sunt foarte mândru.
Rep: Referitor la activitatea politică, în primul rând, când ați cochetat prima dată cu acest ”domeniu” și ce v-a determinat să pătrundeți în el?
I.C: Prima mea tangență cu sfera politică am avut-o în anul 2012, când am fost ales și consilier local pe listele PPDD. Din 2014 sunt consilier din partea PSD, unde am găsit o echipă de oameni serioși, capabili, care se bucură de o mare popularitate, inclusiv edilul-șef este o persoană apreciată, profesionistă și apropiată de oameni și de nevoile acestora. Pur și simplu, am decis să pătrund în această sferă deoarece am simțit că îmi doresc și că sunt capabil să îmi aduc aportul la bunul-mers al societății giurgiuvene.
Rep: Aveți deja experiență acumulată în Consiliul Local, vă aflați la cel de-al doilea mandat… Ce înseamnă pentru dvs. postul de consilier local? Ce așteptări aveți și ce vă propuneți să realizați în această calitate?
I.C: Pentru mine, postul de consilier local înseamnă un factor de decizie în toate problemele administrative ale municipiului, precum și șansa de a reprezenta și apăra interesele giurgiuvenilor. Faptul că am fost reales președinte al Comisiei de Cultură, Învățământ, Sport, Asistență Socială, Culte și Familie din cadrul Consiliului Local, mă onorează, dar mă și obligă în același timp să îmi canalizez toată energia spre ceea ce am spus mai sus – să apăr interesele giurgiuvenilor și să nu le înșel așteptările, mai ales că acestă Comisie implică șapte domenii de mare importanță pentru ei. Nu este o muncă ușoară, însă sper să colaborez în continuare foarte bine cu executivul și să luăm deciziile cele mai bune pentru cetățeni, pentru dezvoltarea și prosperitatea urbei noastre.
Rep: Unde vă vedeți peste 5 ani?
I.C: Peste 5 ani mă văd în aceeași funcție de consilier local, contribuind cât mai activ la un plus de bunăstare al nivelului de trai al concetățenilor mei.
Rep: De asemenea, am dori să vă cunoaștem și în calitate de om, cu calități și defecte, cu împliniri și dezamăgiri… Cum v-ați autocaracteriza în câteva cuvinte? Care este cea mai mare împlinire a dumneavostră? Dacă ar fi să vă doriți ceva mai mult, pe orice plan sau aspect al vieții, care ar fi acel lucru?
I.C.: Consider că sunt o persoană modestă, iubitoare de oameni și de animale și gata oricând să ofere o mână de ajutor atunci când este nevoie. Mă simt cu adevărat util și împlinit atunci când ajutorul oferit semenilor mei contribuie la rezolvarea sau măcar la diminuarea problemelor pe care le au, fără să aștept vreo ”răsplată”. Răsplata ”supremă” pentru mine constă în bucuria de pe chipurile acelor oameni cărora am putut să le ofer un sprijin atunci când s-au aflat în dificultate. Cea mai mare împlinire a mea este familia, soția care mă sprijină mereu și copiii de care mă simt foarte mândru, iar toate realizările mele profesionale nu le-aș fi putut îndeplini fără susținerea lor. Ca o neîmplinire ”generală”, pot să vă mărturisesc că mi-aș dori ca în societatea actuală să existe mai multă iubire și mai mult respect. Mi-aș dori, de asemenea, realizarea, cel puțin în municipiul nostru, a mai multor activități cu caracter cultural, în special folclorice, pentru că, în ziua de azi, din păcate, oamenii încep să dea uitării adevăratele valori tradiționale, în favoarea unora mult prea… superficiale.
(Teodora Nicolau)
Rep: Nu în ultimul rând, pentru a vă ”definitiva” profilul, ne puteți vorbi despre pasiunile pe care le aveți?
I.C: Pasiunea mea este folclorul și cred cu tărie că nu poți avea două sau mai multe pasiuni, ci una singură, suficientă pentru a te defini. Folclorul, în cazul meu, îmi oferă liniște, posibilitatea de a mă detașa de problemele cotidiene, dar și satisfacția că prin această pasiune, atât de ”vie” și ”bineîngrijită” în sufletul meu, contribui la conservarea identității culturale a neamului nostru, identitate care, în opinia mea, reprezintă a bogăție inestimabilă.
(A consemnat Teodora NICOLAU)