La 15 septembrie, Biblioteca Judeţeană „I.A. Bassarabescu” din Giurgiu a aniversat 96 de ani de la înfiinţare, prilej de inaugurare a secţiei de împrumut pentru copii şi adulţi.

„Biblioteca judeţeană din Giurgiu mai are de aşteptat doar patru ani până când îşi va sărbători centenarul. O bibliotecă adevărată va face tot ce poate pentru a lăsa viitorimii noi mărturii ale trecerii prin timp a literaturii pe aceste meleaguri. Părintele spiritual al instituţiei noastre, I.A. Bassarabescu, a fost ilustru scriitor, profesor şi antologator de literatură. Biblioteca noastră oferă spre lectură tot ce-i nou şi valoros în producţia editorială, dar şi produce, ea însăşi, carte, cu care este prezentă în toate bibliotecile mari ale ţării”, declara, la inaugurare, managerul Bibliotecii, Dan Mucenic.

La finele anului trecut, colecţiile Bibliotecii Judeţene Giurgiu aveau 207.081 volume din care 671 documente audio-vizuale, 64 de abonamente şi 266 colecţii electronice. Acestora li se adaugă 2800 de volume (Fond Documentar), din care aproape jumătate (1300 de volume) sunt carte rară, iar 80 de volume sunt cărţi bibliofile (cu autograf).

Anual, pragul Bibliotecii este trecut de aproximativ 7.000 de cititori, frecvenţa vizitelor fiind de circa 55.000, anual.

Din punct de vedere istoric, situaţia Bibliotecii Publice se prezintă astfel: 1921 – prima bibliotecă publică din Giurgiu, prin donaţia lui Nicolae Droc – Barcian, la care se adaugă alte donaţii private; 1940 – Se inaugurează Sala Atheneului Popular „Nicolae Bălănescu”, pe lângă care funcţiona şi o bibliotecă publică, îngrijită de Constantin Şerbănescu; 1951 – se înfiinţează, prin hotărârea consiliului municipal nr. 1542, Biblioteca Raională (24.479 de volume); 1974 – devine Bibliotecă Judeţeană pentru Judeţul Ilfov, cu circa 40.000 de volume. Zece ani mai târziu, în 1984, devine Bibliotecă Judeţeană pentru Judeţul Giurgiu, cu aproape 50.000 de volume, iar după şapte ani, numărul volumelor s-a triplat, odată cu schimbarea numelui în „I.A. Bassarabescu”, nume pe care îl poartă acum biblioteca giurgiuveană.

La inaugurare, alături de managerul bibliotecii, s-au aflat preşedintele Consiliului Judeţean Giurgiu, Marian Mina, viceprimarul Ion Dragomir, alţi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, directori de deconcentrate, precum şi oameni de cultură ai Giurgiului.

Jurnal