20160907_163717De numai câteva luni la Giurgiu s-a deschis primul Cabinet de Osteopatie. Artizanul acestei iniţiative salutare pentru giurgiuveni este Gheorghiţă BĂLAŞA, un giurgiuvean de 42 de ani, şcolit ca tehnician osteopat atât în ţară, cât şi în străinătate.

Cei ce merg la cabinetul de Osteopatie din şoseaua Bucureşti, în cadrul Incubatorului de afaceri (adiacent Primăriei Giurgiu) pentru a se bucura de tratamentele lui Gigi Bălaşa, cum îi spun cunoscuţii,  vor fi surprinşi de atmosfera de linişte şi meditaţie care te cuprinde de îndată ce îi păşeşti pragul. Mirosul beţişoarelor parfumate şi muzica ambientală par să te introducă într-un univers departe de forfota străzii, deşi el se desfăşoară la doar câţiva paşi de această locaţie.

Tehnicianul osteopat a acceptat această provocare în anul 2000 studiind pentru mai multă vreme şi absolvind cursurile de tehnică-maseur. După o perioadă de practică s-a hotărât să plece în Spania, unde a urmat cursurile şcolii de Osteopatie ”Kabat”- din Madrid timp de 3 ani. A urmat o perioadă în care Gigi Bălaşa a lucrat într-un cabinet particular din capital Spaniei şi, ulterior, într-o clinică privată pentru persoane cu dizabilităţi.

Întrebat de ce a revenit în ţară, Gigi Bălaşa ne-a spus: Am revenit din dorinţa de a dezvolta la mine acasă medicina complementară şi alternativă atât de puţin cunoscută în România. O să mă întrebaţi cu siguranţă cât câştigam acolo…Cu mult mai mult ca aici, cu siguranţă dar nu asta a fost cel mai important lucru pentru mine. În Spania, la Madrid, în fiecare cartier erau câte 5-6 cabinete osteopatice. Spaniolii de orice vârstă sunt obişnuiţi încă de mici să meargă la cabinetul unui osteopat pentru întreţinerea sănătăţii. În România este nevoie de o promovare agresivă în acest sens. Osteopatia trebuie văzută ca o completare a medicinii clasice. Imediat după deschiderea  cabinetului am observat că giurgiuvenii îşi doresc şi altceva decât metodele medicinii clasice. Am înţeles asta din discuţiile cu oamenii, dar şi din mass media, foarte mulţi bolnavi care doresc cu disperare să se vindece folosind orice altceva ce i-ar putea ajuta. În ultimele săptămâni observ chiar şi o mai mică reticenţă a oamenilor  faţă de acest nou mod de a trata afecţiunile de care suferă. Este foarte important ca bolnavul  să pună la treabă mentalul…Să creadă în ceea ce eu aplic aici, în cabinet. Pentru început, aş dori să explic cititorilor d-stră câteva lucruri esenţiale pentru a putea înţelege ce este osteopatia şi faptului că ea se adresează cu câteva mici excepţii, tuturor celor ce doresc şi o altfel de abodare a metodelor de a trata suferinţele…

Ce este Osteopatia

Osteopatia reprezintă o concepţie anatomo-fiziologică unitară (holistică) de funcţionare a organismului, bazată pe unitate şi dependenţa reciprocă dintre structură şi funcţie, bazată pe forţele interioare de recuperare ale organismului care, sprijinite din exterior de un efort minim curativ conduc  la însănătoşire şi ulterior la vindecare. Fondatorul osteopatiei este medicul Andrew Taylor Still (1828-1917). Osteopatia este o metodă modernă de diagnostic şi tratament,  utilizată pentru depistarea tulburărilor patologice ale biomecanicii corpului, organelor şi ţesuturilor, cu tehnici manuale blânde şi de mare rafinament. Medicul osteopat acţioneaza manual asupra structurilor craniului, coloanei, coastelor, bazinului, sacralului, articulaţiilor, aparatului musculo-ligamentar şi fascial, asupra organelor interne, cu scopul de a îndepărta disfuncţiile identificate din respectivele structuri şi a restabili mobilitatea lor.

Ce este un osteopat?

Osteopatul este acea persoană dedicată medicinii manuale, cu capacitatea de a observa şi analiza corpul uman şi care foloseşte tehnici specifice osteopatiei pentru a diminua şi corecta deficienţele structurale sau a elibera tensiunile musculare şi articulare.

Un exemplu este acela când ai o echipă  care lucrează împreună şi fiecare ştie  ce are ceva de făcut, iar dacă unul se accidentează eforturile echipei sunt mai mari şi nu vor reuşi să mai aibă aceeaşi eficienţă. La fel şi în corpul nostru – un muşchi nu poate fi suplinit tot timpul, iar până la urmă segmentul respectiv se va bloca. Munca osteopatului constă în faptul de a reda libertatea de mişcare a muşchiului sau articulaţiei respective.

Ce dureri se pot vindeca?

Ca să raspund la această întrebare, trebuie să precizez că osteopatul nu tratează boala, ci pacientul. Tehnica folosită se bazează pe tratamentul de patologii similar, cu aceleaşi remedii, inconvenientul fiind că aceleaşi simptome pot avea uneori cauze foarte diferite şi aparent cauza este doar un efect până în momentul când se găseşte adevăratul dezechilibru ivit în organism .

Se poate trata orice boală?

Prin oseopatie nu se pot trata toate bolile, deşi un tratament adecvat osteopatic, poate ajuta şi îmbunătăţi calitatea vieţii aproape în toate cazurile.

Pot apărea complicaţii în urma tratamentului?

Pot apărea mici dureri localizate, intervenite însă ca o alinare pentru durerea de dinainte . În ziua următoare sosirii la cabinet poate apare o febră musculară uşoară, dar în general se simte o stare de bine în tot corpul. În orice caz, dacă pacientul prezintă o durere cronică şi segmentul muscular respectiv este foarte blocat ,se va recurge la tehnici alternative la fel de eficiente, dar cu o recuperare mai lungă de timp.

Ce tipuri de dureri tratează osteopatia?

Osteopatia este eficientă în ceea ce priveşte problemele musculare şi scheletice. Tratamentul este eficient mai ales în cazul durerilor coloanei vertebrale şi problemelor periferice (entorse, tendinite). Osteopatia este de asemenea foarte utilă în durerile de cap, tratamentul putând oferi ajutor în cazul migrenelor, al  durerilor de cap şi ameţelilor. Osteopatia oferă totodată  o soluţie pentru leziunile traumatice care dezechilibrează organismul. O traumă nu afectează doar o zona, ea afectează tot organismul.

Când tebuie să ajungi la un osteopat

Corpul uman este un ansamblu complex , pe care putem să îl comparăm cu o maşină, care, oricât de sofisticată ar fi, tot necesită  o verificare. Cea mai buna soluţie este ca din când în când să consulţi un terapeut, pentru a aprecia simptomele  şi a elimina disconfortul unei dureri instalate.

Osteopatia are sau nu contraindicaţii?

Are. În boli  precum cancerul, scleroza, traumatismele craniene, sau bolile infecţioase. Osteopatia este indicată doar atunci când alte tratamente nu sunt eficiente.

De câte şedinţe este nevoie

Fiecare durere este diferită, ţinând cont de originea  şi vechimea lor, de când ele s-au instalat…În cele mai multe cazuri este nevoie de 3-4 şedinţe şi char dacă nu se mai simte durere este important să fie continuat tratamentul, deoarece corpul trebuie să se echilibreze după manipulările osteopatice,  la o distanţă de o săptămână între şedinţe.

Ce alte terapii se pot aplica în cabinet

Pe lângă ”osteopatia structurală” de care am vorbit, practicăm ”osteopatia craniosacrală”, terapia ”Bowen”, masaj şi reflexoterapie.Pot spune că fiecare dintre aceste terapii este o soluţie pentru echilibrarea şi relaxarea întregului corp.

Care sunt preţurile practicate

Pretul unei sedinţe începe de la 40 ron pentru reflexoterapie si 50 ron pentru tratamentele osteopatice, masajul terapeutic, terapia Bowen, osteopatia craniosacrală.

(va urma)

Cabinetul de Osteopatie se află în Giurgiu, b-dul Bucuresti,  nr.57.  Relaţii la telefon 0760317555.

Detalii puteti gasi si pe pagina de Facebook a cabinetului, respectiv pe https://www.facebook.com/osteopatiegiurgiu/

Florian TINCU

1 COMENTARIU