Guvernul a decis plafonarea tarifelor la energie, atât la electricitate cât și la gaze naturale, care ar urma să fie aplicate pe o perioadă de un an.

La electricitate, pentru clienții casnici au fost stabilite următoarele măsuri:

  • introducerea unui tarif social de 0,68 lei / kilowatt cu TVA inclus, pentru gospodăriile cu un consum lunar până în o sută de kilowați. ( sunt peste 4 milioane de gospodării care se încadrează la acest tip de consum);
  • Celelalte patru milioane de gospodării, ce au un consum lunar de energie electrică între 100 și 300 de kilowați vor beneficia de tariful de 0,8 / kilowatt cu TVA inclus;

Pentru clienții non-casnici, IMM-uri, instituții publice, spitale, școli, grădinițe, lăcașe de cult, primării, universități, ONG-uri, precum și alte astfel de instituții, tariful va fi de un leu per kilowatt, cu TVA inclus.

Pentru marii consumatori de energie se vor aplica scheme de ajutor de stat care vor asigura reducerea costului cu până la 20%.

În total, impactul estimat al măsurilor de sprijin pentru consumatorii casnici și non-casnici este pentru electricitate în valoare de 9,16 miliarde lei până la sfârșitul acestui an.

La gaze naturale, clienții casnici care vor avea un consum anual de până la 1.200 de metri cubi vor beneficia de un tarif de 0,31 lei/kilowatt.

Impact estimat 2,8 miliarde lei până la sfârșitul anului

Pentru consumatorii non-casnici, costul gazului natural va fi de 0,37 lei/ kilowatt. Marii consumatori vor beneficia de scheme separate. Impactul estimat este de 2,5 miliarde de lei până la sfârșitul anului .

”În plus, am decis o serie de măsuri suplimentare pentru piață, pentru a tempera volatilitatea prețurilor fără a încălca regulile europene care ar expune România unor proceduri de infringement și ar putea crea dificultăți majore în funcționarea pieței de energie”, a explicat premierul.

Măsurile sunt:

  • introducerea unui impozit suplimentar pentru activitatea de trading pe piața din România pentru a descuraja tranzacțiile repetate care pot conduce la creșterea prețurilor;
  • suspendarea certificatelor verzi până la sfârșitul anului 2022 și prelungirea valabilității lor cu perioada suspendată (această măsură va reduce temporar presiunea fiscală asupra bugetului care va putea astfel suporta mai bine măsurile de protejare a populației și economiei);
  • rata profitului pe costul de furnizare va fi de maxim 5% pentru furnizori.

Conform declarațiilor premierului Nicolae Ciucă ”Implementarea acestor măsuri după 1 aprilie va permite continuarea sustenabilă a eforturilor statului român de a oferi protecție populației și mediului de afaceri care timp de un an vor avea o stabilitate a prețurilor cu respectarea pieței libere.

(Jurnal)