RUȘINOS! Eroii români de la Stalingrad au fost îngropaţi în Rusia, în cutii de carton! Cine se fac vinovați pentru această umilință…

0
324

 

Reînhumarea a 345 de militari români, căzuţi în bătălia la Stalingrad în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a stârnit un adevărat scandal , acuzat fiind Ministerului român al Apărării Naţionale. Motivul?  Osemintele eroilor au fost îngropate în cutii din carton şi nu în sicrie, într-un cimitir din Rusia.

Cimitirul din Rusia a fost înfiinţat în 2015. Acolo vor fi înmormântaţi peste 4.000 de militari români îngropaţi acum în cimitire de campanie din Rusia.

Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a anunțat că a solicitat Corpului de Control al MApN să facă verificări la Oficiul Național pentru Cultul Eroilor pentru a vedea cum a fost organizată ceremonia de reînhumare a militarilor români în cimitirul Rossoșka din Stalingrad.

La ceremonie a fost prezent secretarul general al ministerului, dar ceremonia ține de Oficiul Național pentru Cultul Eroilor și tocmai de aceea am dispus controlul acolo”, a declarat Mihai Fifor, referindu-se la modul în care au fost reînhumate într-un cimitir din Rusia osemintele militarilor români căzuți în luptele de la Stalingrad.

Cine sunt oficialii români care au participat la reînhumare

Ministrul a precizat că reînhumarea osemintelor a fost gestionată de Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor şi că, în luna mai, a fost realizată o achiziție pentru organizarea ceremoniei.

La ceremonia de-a dreptul rușinoasă de la Volvograd au participat mai mulți oficiali români. Este vorba despre Codrin-Dumitru Munteanu, secretarul general al MApN şi conducăorul delegaţiei care a participat la reînhumare; senatorul PSD Titus Corlăţean şi deputatul Bogdan-Ionel Rodeanu, ales pe listele USR; reprezentanți ai Secretariatului General al Guvernului și ai Ministerului Afacerilor Externe, precum și Constantin Dudu Ionescu, fost demnitar din partea PNŢCD şi actualmente consilier de stat la Cotroceni. 

Nici Guvernul nici MApN-ul nu au avut bani…

Un număr de 345 de militari români căzuți în luptele de la Stalingrad, din timpul celui de-al doilea Război Mondial au fost reînhumați în Cimitirul de Onoare Românesc de la Rossoşka, regiunea Volvograd.

Osemintele militarilor au fost îngropate în  simple , cutii de carton asemănătoare celor în care sunt transportate pachetele de biscuiți sau pungile de pufuleți. Mai mult, doar câteva dintre acestea au avut atașate tricolorul.

Din zecile de cutii de car ton cu osemintele eroilor români, doar o mică parte au fost înfășurate într-o bentiță tricoloră, pentru a da bine în poze. Restul cutiilor au fost pur și simplu aruncate în pământ fără nici un însemn. 

Modul în care a fost făcută reînhumarea a fost aprobat atât de Guvernul României, cât și de MApN, reprezentanții celor două instituții negăsind fondurile necesare pentru organizarea unei ceremonii decente.

În acest timp la Parlament se cheltuiau două milioane de euro pentru pregătirea reuniunii NATO!

Evenimentul a avut loc în contextul în care România a alocat pentru Apărare 2% din PIB și a încheiat cu americanii mai multe contracte de achiziții. 3,9 milioane de dolari vor fi cheltuite pentru cumpărarea un sistem defensiv de rachete Patriot, dar statul român nu a găsit de cuviință să aloce o sumă modică pentru a reînhuma osemintele celor 345 de militari așa cum se cuvine.

Mulți spun că vinovați moral pentru această situație sunt însă și premierul Mihai Tudose, care nu a catadicsit să aprobe alocarea de fonduri pentru a cinsti memoria eroilor români, șeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă, precum și ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor. 

Realizată în anul 2015 de către Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Externe, precum şi de către organismul rus responsabil de domeniul mormintelor de război, necropola de onoare românească adăposteşte rămăşiţele pământeşti ale militarilor români căzuţi la datorie în urmă cu 75 de ani, în cea mai crâncenă bătălie a secolului trecut – Bătălia de la Stalingrad.

(Jurnal)