Rusaliile sunt prăznuite în fiecare an, la 50 de zile de la Paste, iar anul acesta le serbăm într-o zi de duminică şi luni. Este o sărbătoare extrem de importantă pentru creştinii romani. În aceste zile ne aducem aminte de ‘limbile de foc’ pogorâte peste Apostoli.

După slujba de duminică, preotul şi credincioşii merg pe câmp. Acolo are loc Sfeştania, adică sfinţirea mică a apei. Se stropesc semănaturile câmpului cu aghiazma şi tot credincioşii.

„Rusaliile” sunt nişte spirite rele (iele, zâne). Se mai spune despre Rusalii că sunt fiicele lui „Rusalim împărat”, acesta din urmă fiiind o personificare a cetăţii Ierusalim.

Rusaliile stau pe pământ o lună şi nu pot fi văzute de oameni. Pe unde trec lasa în urma boli şi necazuri. Sunt îmbrăcate în alb şi dansează în văzduh. Cauta locuri neumblate.

Unde păşesc ele, locul devine ars şi neroditor. Oamenii îşi pun pelin şi usturoi în casă pentru a se feri de ele. Pun frunze de pelin în toate băuturile, mai puţin apă.

Pe lângă multitudinea de tradiţii şi obiceiuri, de Rusalii întâlnim şi o serie de superstiţii, dintre acestea câteva mai cunoscute, sunt următoarele:

În zilele de Rusalii nu e bine să mergi la câmp, pentru că Ielele te pot prinde şi pedepsi;

De Rusalii nu se intră în vie, nu se merge în locuri pustii, pe lângă păduri sau fântâni fiindcă te poţi întâlni cu spiritele rele;

Cine lucrează în ziua de Rusalii va fi pedepsit de puterea Ielelor, deoarece nu cinsteşte şi preţuieşte cum se cuvine ziua;

De la Rusalii timp de 9 săptămâni nu se vor mai culege ierburi de leac;

În ziua de Rusalii nu e bine să te cerţi cu alţii fiindcă vei fi “luat din Rusalii”.