Romsilva scoate la vânzare brazi de Crăciun. Care este preţul acestora…

0
991

Anul acesta Romsilva scoate la vânzare 83 de mii de brazi şi  molizi, cu 20 de mii mai mulţi decât anul trecut.

Două treimi din totalul de 82.800 de pomi de Crăciun, scoşi la vânzare, anul acesta, aproape 50.000, provin din pepinierele Romsilva unde au fost plantaţi special  pentru comercializare. Asociaţiile de mediu le cer autorităţilor să supravegheze vânzarea brazilor, ca să evite risipa din anii trecuţi, când mii de brazi tăiaţi au rămas fără o casă de sărbători şi au fost abandonaţi în pieţe.

Restul de 33 de mii, sunt tăiaţi din păduri, în urma lucrărilor de îngrijire şi din zonele în care există linii electrice. Acolo copacii nu au voie să crească peste doi metri pentru că se pot produce accidente.

Din cei 83 de mii de pomi de Crăciun, aproape 70 de mii sunt brazi pe care Romsilva îi vinde cu preţuri cuprinse între 20 şi 30 de lei, iar 13 mii sunt molizi care  vor fi vânduţi cu preţuri variind între 10 şi 20 de lei/bucată. Pentru puieţii ornamentali, preţurile variază între 30 şi 150 de lei. Preţurile anunţate de Romsilva sunt însă fără TVA.

La Direcţia Silvică Giurgiu, din păcate, nu va fi pus în vânzare anul acesta niciun pom de Crăciun, după cum declara, pentru „Jurnal giurgiuvean”, Ionuţ Militaru, purtătorul de cuvânt al instituţiei.

El ne mai spunea că  pentru a  ajunge la maturitate, brazii au nevoie de cel puţin zece ani, având în vedere că ei se înalţă10 – 20 de centimetri pe an.

Pentru puieţii ornamentali, preţurile variază între 30 şi 150 de lei.

(Anna Lincă)