Romsilva pune în vânzare brazi de Crăciun în acest an. Care este prețul lor?

0
500

Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva pune în vânzare 65.650 de pomi de Crăciun, din speciile brad, molid şi alte răşinoase, din care peste 35.000 sunt plantaţi în ghivece, pentru a putea fi replantaţi ulterior şi a reduce impactul negativ asupra mediului, a declarat, directorul general al Romsilva, Gheorghe Mihăilescu.

„Pomii de Crăciun provin din specii care considerăm noi că sunt apte pentru a fi utilizate acestui scop. Oferta este într-o limită rezonabilă şi destul de diversificată. Noi acum încercăm – şi de aceea suntem la pepiniera silvică Cozieni – pentru că încercăm să continuăm nişte programe de educaţie naţională prin care încurajăm populaţia să cumpere puieţi şi brăduţi destinaţi pomilor de Crăciun la ghiveci sau cu rădăcini protejate în ideea de a fi replantaţi, pentru a putea reduce impactul negativ asupra mediului, în sensul de a fi tăiat şi aruncat la coşurile de gunoi”, a spus Mihăilescu.
El a precizat că, din oferta totală de pomi de Crăciun, 35.000 sunt brazi şi molizi cu rădăcină protejată sau plantaţi în ghivece, iar diferenţa vine din tăieri. Cei din tăieri provin de sub liniile electrice aeriene şi din pădurile noastre care sunt tinere şi excesiv de dese şi pe care trebuie să le rărim, întrucât unul din doi sau trei ar pieri, a explicat şeful Romsilva.

Care sunt prețurile

În privinţa preţurilor, brazii care provin din recoltare au preţuri cuprinse între 15 şi 35 de lei/bucata şi se regăsesc la vânzare direct la sediile ocoalelor silvice sau ale pepinierelor silvice, iar cei în ghivece sau cu baloţi vor costa între 35 şi 250 de lei, în funcţie de mărime şi de costurile cu ambalarea. Directorul general al Romsilva a adăugat că românii sunt tot mai interesaţi în ultimul timp să cumpere brazi în ghivece pentru sărbătorile de iarnă, iar regia încearcă să se alinieze acestei tendinţe de piaţă. „Noi îmbrăţişăm această idee. Este un sentiment al proprietăţii care face extrem de bine şi consolidează educaţia copiiilor şi a tinerilor”, a explicat Mihăilescu. El a precizat că oricine cumpără un astfel de brad se poate întoarce în pepinieră să îl replanteze.

Cum poate fi păstrat bradul din ghiveci, în apartament

Bradul trebuie să fie extrem de bine îngrijit în apartament şi să nu i se rupă vârful. Se recomandă să fie udat ca pe o plată normală, nu doar la rădăcină, ci şi să se pulverizeze apă pe el, pentru că într-un apartament este cald. De asemenea, imediat după trecerea sărbătorilor de iarnă, să fie replantat într-o groapă, pregătită anterior, pentru că ne aflăm într-o perioadă în care terenul îngheaţă şi am putea avea neşansa, când îl scoatem, să avem terenul îngheţat. Considerăm că bradul nu trebuie ţinut în apartament mai mult de 2-3 săptămâni, pentru că el este într-un dezechilibru. Este scos din mediu natural şi dus într-unul artificial”, a explicat directorul general al regiei.
Cei mai mulţi puieţi ornamentali pentru Crăciun provin din pepinierele silvice ale Direcţiilor Silvice Suceava (6.800), Ilfov (5.600) şi Prahova (3.400).

La Giurgiu, brazii care deja se comercializează în Piaţa Centrală provin din pepinierele aflate în zona montană, Direcţia Silvică din judeţul nostru neavând în plantaţii această specie de arbori, după cum precizau reprezentanţii Direcţiei Silvice Giurgiu. Şi, în timp ce Romsilva vinde brazii cu cel mult 250 de lei, în Piaţa din municipiul nostru preţul acestora porneşte de la 100 de lei.

 

(Jurnal)