Românii sunt cei mai săraci din Europa. Până și bulgarii  sunt peste noi…!

0
216

Potrivit statisticilor, aproape 1,5 milioane de persoane trăiesc cu mai puţin de cinci euro pe zi! Cu această sumă ei îşi pot cumpăra o jumătate de kilogram de carne de porc, un litru de ulei, o pâine și doi litri de apă.

Statisticile se referă la cei care muncesc cu ziua, oamenii care muncesc la negru, sau care au un teren agricol pe care îl lucrează, au un venit, dar venitul lor este extrem de mic.

Conform acelorași date, toți aceștia  sunt nevoiți să se descurce, lunar, cu mai puțin de 650 de lei și nu își permit un trai decent.

Vorbim de oamenii care muncesc cu ziua, vorbim de oamenii care muncesc la negru, care pur și simplu au un teren agricol, îl lucrează, pot să vândă ceva produse, nu sunt considerați șomeri, fac o muncă, au un venit, dar venitul e extrem de mic.

Ei sunt nevoiți să se descurce, lunar, cu mai puțin de 650 de lei.

Cei mai săraci români au venituri de şase ori mai mai mici, comparativ cu media europeană. De pildă, în Portugalia, o persoană din această categorie câştigă 450 de euro lunar, adică aproape 2.200 de lei.

Chiar şi Bulgaria ne-a depășit, stând mai bine decât România în acest top.  Vecinii noștri de peste Dunăre câștigă cu 20 de euro mai mult.

6,7% din populația Uniunii Europene, adică nu mai puțin de 33 de milioane de oameni, sufereau în 2017 de deprivare materială severă, potrivit unui raport oficial al Eurostat.

Conform Eurostat, persoanele care se confruntă cu deprivarea materială nu au mijloacele necesare pentru cel puțin patru puncte din această enumerare: plata facturilor la timp, menținerea locuinței la un nivel de încălzire adecvat, cheltuieli neașteptate, regulat o masă cu carne, sau echivalentul vegetarian, o săptămână de vacanță departe de casă, un televizor, o mașină de spălat, un telefon, o mașină, scrie ziare.com.

Pe primul loc în acest trist clasament se afla Bulgaria (30%), urmată de Grecia (21,1%), România (19,4%) și Ungaria (14,5%).

Specialiștii în economie spun că  în România se manifestă o accentuare a sărăciei, ca urmare a faptului că nu există programe de reconversie profesională, nu există soluții pentru ca acești  cetățeni să poată să fie pregătiți pentru meserii mai bine plătite. Sunt foarte multe orașe, comune, localități rurale, acolo unde nivelul de sărăcie e cel mai mare din UE.

Sunt condamnați la sărăcie într-o țară în care, cel puțin statistic, arată mai bine din punct de vedere economic față de acum 20 de ani.

În ceea ce privește salariul minim pe economie, România rămâne la coada clasamentului în UE. Aproape unu din trei angajați încasează, lunar, mai puțin de 1.400 de lei.

(Jurnal)