Românii, printre cei mai obezi din Europa din cauza alimentaţiei nesănătoase

0
128

Românii mănâncă mult, prost şi nu ştiu ce înseamnă o alimentaţie sănătoasă. Consecinţa? Suntem pe locul doi în Europa la obezitate infantilă, iar jumătate dintre adulţi sunt supraponderali sau obezi. Mai rău, statul nu face nimic pentru a stopa fenomenul. Asta în timp ce în Statele Unite, restaurantele au fost obligate să pună în meniu şi câte calorii au produsele. Rezultatul se vede după un an: pentru prima dată, consumul în restaurantele de tip fast-food a scăzut!

Educaţia nutriţională lipseşte cu desăvârşire printre români, spun specialiştii. Mâncăm cu ochii şi nu ştim când să ne oprim.

Alimentaţia la întâmplare ne plasează în topurile bolnavilor din Uniunea Europeană. Suntem pe locul doi la obezitate infantilă, iar jumătate dintre adulţi suferă de obezitate.

Farfuria unei persoane normale ponderal ar trebui să conţină 50 la sută carne, 25 la sută salată şi 25 la sută garnitură, spun nutriţioniştii.

Dacă noi reuşim să păstrăm aceste proporţii, vom putea să mâncam sănătos.

Alimentaţia nesănătoasă şi obezitatea sunt probleme globale. În Statele Unite, unde trei sferturi dintre bărbaţi şi 60 % dintre femei suferă de obezitate, o lege obligă restaurantele să afişeze pe meniu şi numărul caloriilor.

De la aplicarea legii, acum un an, consumul în restaurantele tip fast-food a cunoscut o scădere de patru procente, adică 60 de calorii mai puţin pentru fiecare persoană. La noi nu există o astfel de lege.

Rezultatul studiului din Statele Unite i-a făcut şi pe britanici să ia în calcul obligarea restaurantelor de a introduce caloriile pe meniu.

(Jurnal)