Românii, luați la întrebări de inspectorii ANAF. Sunt vizați cei care închiriază locuințe sau profesorii care dau meditații

0
533

ANAF a început verificarea veniturilor şi averilor persoanelor fizice, inspectorii Fiscului având dreptul de a cere informații de la terți pentru a descoperi dacă anumiți oameni au surse de venit nedeclarate pe care le ascund de impozitare.

Astfel, persoanele fizice ar putea fi acum pârâte la ANAF de vecini sau apropiați.

În cazul în care există suspiciuni de venituri nedeclarate, ANAF va face controale amănunţite.

Probleme din cauza ANAF-ului trebuie să-şi facă în mod special acele persoane ale căror venituri declarate sunt cu mult mai mici decât cele reale, mai ales dacă nu pot aduce justificări pentru diferenţele pe care inspectorii de la Fisc le găsesc.

Este vorba, de exemplu, de acei români cu venituri nedeclarate, din chirii sau alte activități, dar despre care ANAF află din alte surse, neoficiale, cum ar fi vecini sau persoane apropiate.

ANAF se concentrează pe aflarea situaţiei fiscale reale a fiecărui român despre care are indicii că ar încălca obligaţiile fiscale care îi revin faţă de statul român. Astfel, inspectorii pot cere informaţii de la terţi, atât din ţară, cât şi din străinătate pentru strângerea de informaţii relevante.

Într-un final, inspectorii compară veniturile estimate în cadrul analizei de risc realizată de Fisc şi veniturile declarate de persoana fizică sau de plătitori, pentru aceeaşi perioadă impozabilă.

Dacă între aceste categorii este o diferenţă de mai mare de 10% din veniturile declarate, dar nu mai puţin de 50.000 lei, diferenţa se consideră a fi una semnificativă şi Fiscul poate trece la următorul pas.

Într-un final, inspectorul îi cere contribuabilului să prezinte documente justificative, în termen de 60 de zile de la comunicarea avizului de verificare.

Din informațiile furnizate de Direcția Finanțelor Publice Giurgiu, la nivelul județului nostru nu a fost efectuat, anul acesta, niciun control care să vizeze veniturile din alte surse ale giurgiuvenilor.

Pe de altă parte, doar 1856 de giurgiuveni au declarat, la Fisc, faptul că și-au închiriat locuințele, în timp ce alți 50 de locuitori ai județului au depus declarații de venituri din activități independente (meditații).

(Jurnal)