Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a discutat vineri la telefon cu omologul său spaniol, Arancha Gonzalez Laya, iar șeful diplomației române a abordat și subiectul românilor care muncesc și trăiesc în Spania și care și-ar dori să aibă dublă cetățenie.

Ministrul Bogdan Aurescu a pledat pentru identificarea unei soluţii juridice pentru ca românii din Spania care îşi doresc acest lucru să poată deţine dubla cetăţenie română şi spaniolă, acesta fiind un deziderat constant al membrilor comunităţii române din această ţară, se menționează într-un comunicat al MAE, citat de Agerpres.

Șeful diplomaţiei române s-a referit, totodată, la rolul esenţial al comunităţii româneşti în domenii-cheie ale economiei spaniole şi a mulţumit părţii spaniole pentru sprijinul oferit în vederea bunei integrări a cetăţenilor români care trăiesc şi lucrează în Spania.

Ministrul Bogdan Aurescu a mulțumit autorităţilor spaniole și pentru sprijinul oferit pe perioada pandemiei în ceea ce priveşte mobilitatea cetăţenilor români către şi dinspre Spania, mai ales ţinând cont de numărul crescut al comunităţii şi de interesul predilect pentru această destinaţie. La rândul său, ministrul spaniol a evidenţiat excelenta colaborare pe linie consulară în toată această perioadă complexă şi a exprimat convingerea că aceasta va continua şi în perioada următoare.

Ministrul spaniol de externe, invitat la București

Ministrul român i-a adresat omologului spaniol invitaţia de a efectua o vizită la Bucureşti, de îndată ce condiţiile o vor permite, pentru a discuta, în detaliu, subiectele de interes comun pentru cele două state şi pentru a pregăti agenda şedinţei interguvernamentale comune, cu accent pe stimularea investiţiilor, a schimburilor comerciale şi culturale. Invitaţia a fost acceptată de omologul spaniol.

În cadrul convorbirii a fost salutată cooperarea româno-spaniolă foarte bună în contextul generat de pandemia de COVID-19. Bogdan Aurescu și Arancha Gonzalez Laya au trecut în revistă măsurile luate de ambele state pe plan intern în vederea contracarării efectelor crizei în plan sanitar, economic şi social.

Miniştrii român şi spaniol au salutat totodată acordul obţinut la Consiliul European din luna iulie privind bugetul multianual al Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027 şi Planul european pentru relansare economică, de natură să asigure îndeplinirea principalelor obiective de dezvoltare ale celor două ţări.