Românii ce lucrează în străinătate încurajaţi să se implice în afacerile din ţară

0
230

consilier-maeMinisterul Fondurilor Europene şi Ministerul Afacerilor Externe (MAE), prin Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni (DPRRP), au deschis, săptămâna trecută , înscrierile pentru Programul „Diaspora Start-up”, cu o alocare de 30 milioane euro din Programul Operaţional Capital Uman, informează un comunicat al MAE transmis AGERPRES.

În prima etapă, administratorii de schemă de antreprenoriat sunt invitaţi să depună propunerile de proiecte în valoare de maximum 5 milioane de euro prin care se angajează să pregătească viitorii antreprenori şi să le acorde acestora subvenţii pentru lansarea afacerilor în ţară.

Potrivit comunicatului, entităţile care intră în parteneriat pentru crearea administratorilor de schemă de antreprenoriat pot fi: furnizori de Formare Profesională Continuă – autorizaţi, publici şi privaţi; organizaţii sindicale şi patronate; membri ai Comitetelor Sectoriale şi Comitete Sectoriale cu personalitate juridică; autorităţi ale administraţiei publice locale (unităţi administrativ-teritoriale); asociaţii profesionale; camere de comerţ şi industrie; ONG-uri; universităţi; Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri şi instituţii/ agenţii/ organizaţii subordonate/ coordonate de acestea; parteneriate între categoriile mai sus menţionate.

Condiţia obligatorie este existenţa unui parteneriat cu o entitate a românilor din diaspora.

Propunerile de proiect pot fi depuse până la 29 noiembrie, ora 16,00.

În cea de-a doua etapă, cetăţenii români eligibili care doresc să îşi înfiinţeze o companie pot accesa fonduri în valoare maximă de 40.000 de euro şi pot urma programe de formare antreprenorială de tip e-learning, prin intermediul administratorilor de schemă de antreprenoriat.

Sunt eligibili cetăţenii români cu vârsta minimă de 18 ani, care fac dovada rezidenţei sau a domiciliului în străinătate de minimum 12 luni şi doresc să înfiinţeze o afacere în ţară.

MAE-DPRRP are în vedere facilitatea contactului dintre entităţile din România care doresc să colaboreze cu organizaţii ale românilor din străinătate, pentru stabilire de parteneriate în vederea constituirii administratorilor de schemă de antreprenoriat. Organizaţiile din diaspora interesate de acest program sunt invitate să trimită date de contact, până la data de 30 octombrie, la adresa [email protected], pentru a fi incluse într-o listă ce va fi pusă la dispoziţia entităţilor din România prin publicare pe site-ul DPRRP şi MFE.

Ghidul „Diaspora Start-up” a fost lansat în consultare publică în data de 8 septembrie. Conţinutul acestuia reflectă propunerile agreate în urma sugestiilor primite din partea potenţialilor beneficiari şi a publicul interesat, referitoare la activităţile şi cheltuieli eligibile, parteneriat şi grup ţintă.

Schema de antreprenoriat îşi propune să creeze oportunităţi de reîntoarcere în România pentru cetăţenii stabiliţi în străinătate .

Sunt considerate eligibile activităţile care urmăresc încurajarea antreprenoriatului şi a ocupării pe cont propriu prin susţinerea înfiinţării de întreprinderi cu profil non-agricol în zona urbană.

 

AGERPRES