O veste bună pentru conaționalii noștri cât și pentru giurgiuvenii care au rude ce lucrează în străinătate.  De pe lista țărilor cu risc epidemiologic a fost scoasă Italia.

Astfel, cei care se întorc din Italia,  în țară,  de sărbători nu mai sunt obligați să stea în carantină sau izolare. Autoritățile precizează că măsura se aplică imediat. 

Pe listă au fost adăugate mai multe state, printre care Olanda, Cipru, Turcia sau Republica Moldova. În cazul acestor țări, măsura se aplică în 24 de ore de la publicarea listei.

Cei care vin din țările aflate pe listă sunt obligați să stea în carantină 14 zile. Aceștia pot ieși din carantină după a 10 zi, dacă efectuează un test pentru SARS-CoV-2 în a 8 a zi de carantină, iar rezultatul acestuia este negativ și nu prezintă simptomatologie specifică. 

Persoanele care au avut Covid și pot demonstra asta cu acte medicale sau prin verificarea în baza de date Corona-forms nu trebuie să mai stea în carantină la sosirea în țară din țările sau zonele cu risc epidemiologic ridicat, potrivit hotărârii CNSU de vineri.

Este vorba despre noi prevederi care se adaugă articolelor din hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență din 21 iulie, referitoare la carantina pentru persoanele care sosesc în România din țările sau zonele cu risc epidemiologic ridicat.

Astfel, sunt exceptate de la carantină  persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare intrării în țară, fapt dovedit prin documente medicale sau prin verificarea bazei de date Corona-forms și pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la intrarea în țară.

De asemenea, sunt exceptate de la carantină și persoanele care au avut contact cu un caz confirmat pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, dacă se dovedește prin documente medicale sau prin verificarea bazei de date Corona-forms, că acestea au avut cel puțin un test pozitiv în ultimele 90 de zile anterioare producerii contactului și au trecut cel puțin 14 zile de la data primului test pozitiv și până la data contactului, se arată în hotărârea CNSU de vineri.

Persoanele care au avut însă COVID-19 în ultimele 90 de zile nu mai sunt obligate să stea în carantină.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență s-a reunit, în sistem online, pentru a relaxa mai multe restricții începând din acest weekend.

(Jurnal)