Românii au cele mai calde locuințe din Europa. Nu același lucru, putem spune și la Giurgiu…

0
122

„Factura la energie se poate reduce în fiecare lună cu 6 procente dacă românii ar accepta cu un grad mai puțin în casă” este concluzia un calcul făcut la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

Astfel, în cazul unul apartament cu două camere, economia lunară poate fi de peste o sută de lei.

Dintre europeni, iarna, românii au printre cele mai calde locuințe – potrivit unui studiu făcut în opt țări de pe continent.

Temperatura medie din dormitoarele noastre este de 22,2 grade Celsius, în timp ce în ale cehilor, italienilor și suedezilor trece puțin peste 19 grade. Cele mai reci sunt casele germanilor și ale englezilor – unde termometrele indică puțin peste 18 grade Celsius.

Lucrurile încep însă să se schimbe. Forțați de facturile tot mai mari la gaze, unii români reduc din gradele din dormitor.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, temperatura optimă pentru o persoană bine îmbrăcată este de 18 grade Celsius.

În sufragerie, acolo unde stăm îmbrăcați în haine de casă, este bine să avem, spun specialiștii OMS, între 19 și 22 de grade Celsius. În dormitor, în schimb, este recomandat să fie mai răcoare – cel mult 20 de grade. Iar în baie, temperatura trebuie să fie cu câteva grade mai ridicată decât în alte camere, dar să nu depășească 23 de grade Celsius.

În municipiul Giurgiu, însă, lucrurile stau cu totul în alt fel. Cetățenii racordați la sistemul de încălzire centralizată suferă de o săptămână de zile din lipsa căldurii din calorifere. Noroc cu vremea care a fost mai mult decât prietenoasă în ultima perioadă.

Totuși, începând de vineri, aceasta se va răci considerabil, iar cetățenii vor fi nevoiți fie să mai pună o plapumă pe ei, fie să mai bage ceva în priză, asta în cazul în care nu vor fi debranșați de la rețeaua electrică, pe contor apărându-le mesajul „spor de putere depășit”.

Până una alta, nu ne rămâne decât să ne rugăm că oficialitățile giurgiuvene vor putea asigura cât mai repede căldura în multe dintre casele locuitorilor săi.

(Ana Magheru)