România,  ultimul loc în Europa la citit, vizitat muzee, vizionat filme sau spectacole… la cultură!

0
525

Sărbătoarea celor 100 de ani de la Marea Unire ne găseşte indiferenţi în fața culturii. Statistic, citim, mergem la muzee, concerte sau spectacole mai rar decât locuitorii oricărei alte ţări din Uniune.

Deși i-am dat lumii pe Brâncuşi, Enescu, Cioran şi Eliade,  nu ştim să le îngrijim însă  moştenirile sau să ne bucurăm de valoarea lor. În Bucureşti, casa în care a trăit George Enescu e cu lacătul pe uşă pentru că planşeul stă să cadă în timp ce  peste ocean, Muzeul de Artă Modernă din New York îi va dedica, anul acesta, lui Constantin Brâncuşi o nouă expoziţie. În România, la Hobița, pereţii “Casei Constantin Brâncuşi” zac unul peste altul, iar lemnul putrezeşte. Monumentele uitate ale culturii române ne strigă să le aducem înapoi la viaţă.

Pro TCel mai recent clasament european despre participarea cultural, este dezolant în ceea ce ne priveşte. Suntem pe ultimul loc în Europa la citit, vizitat muzee, participat la proiecţii de filme sau spectacole, la cultură, în general. Potrivit Eurostat, doar 18% dintre români vizitează măcar o dată pe an muzee, galerii sau monumente istorice. În Bulgaria, procentul este 28%, iar în Cehia ajunge la 60%.

(Jurnal)