vineri, martie 28, 2025
Jurnal giurgiuvean
Acasă Actualitate România riscă să piardă 660 de milioane de euro din PNRR fiindcă a modificat legea pensiilor speciale în favoarea…„ specialilor”!

România riscă să piardă 660 de milioane de euro din PNRR fiindcă a modificat legea pensiilor speciale în favoarea…„ specialilor”!

0
România riscă să piardă 660 de milioane de euro din PNRR fiindcă a modificat legea pensiilor speciale în favoarea…„ specialilor”!

România riscă să piardă 660 de milioane de euro din PNRR fiindcă a modificat legea pensiilor speciale în favoarea specialilor, după ce primise OK-ul Bruxelles-ului, a arătat ministrul fondurilor europene, Marcel Boloș.

Astfel, cea de-a treia cerere de plată a României prin PNRR poate fi pusă sub semnul întrebării, în condițiile în care regimurile fiscale și de pensii, prin care România își asuma reforma pensiilor speciale nu poate fi îndeplinit  din cauza  deciziei Curții Constituționale care desființează impozitarea progresivă a pensiilor speciale. Același CCR care  primea peste 700 de milioane pentru a-și deconta medicamentele.

Așa se face că pensiile speciale vor înghiți 17 miliarde de lei,  adică  peste 0,9% din PIB, după cum arată datele bugetului de stat pentru anul 2025. Boloș a recunoscut că și guvernul Ciolacu, nu doar CCR și Parlamentul, sunt vinovate de această situație.

Ce salariu are un judecător de la CCR

 De precizat că slarizarea  unui judecător simplu de la CCR, la 31 martie 2024 ajungea la 61.288 de lei brut! Ca și în cazul președintelui CCR, pe lângă indemnizația brută lunară se aplică mai multe sporuri care conduc la suma totală a salariului magistratului constituțional, depășind astfel 60.000 de lei!!

Unii judecători, care îndeplinesc criteriile necesare pentru a beneficia de pensie de serviciu (specială), primesc și acest al doilea venit. Acest lucru este aplicabil în cazul lui Cristian Deliorga (numit în 2019), care a primit, conform celei mai recente declarații de avere (iunie 2023), o pensie totală de 377.304 lei în 2022, ceea ce reprezintă o medie lunară de 31.442 de lei!

Ce sume sunt prevăzute pentru pensiile speciale

Pensiile de serviciu ale civililor – printre care magistrații, diplomații și angajații Curții de Conturi – nu sunt prevăzute separat în buget, dar pot fi estimate pe baza plăților făcute în ianuarie. Sumele  prevăzute pentru pensiile speciale sunt camuflate în bugetele instituțiilor militarizate la capitolul „Asistența socială”:

  • 8,47 miliarde de lei – Ministerul de Interne

  • 5,9 miliarde de lei – Ministerul Apărării

  • 1,16 miliarde de lei – SRI

De precizat că aceste trei instituții dețin propriile lor case de pensii.

La Senat și Camera Deputaților mai sunt 46 de milioane de lei pentru pensii speciale ale foștilor parlamentari. La ele se adaugă pensiile speciale ale civililor, denumite „pensii de serviciu” și plătite din bugetul casei de pensii.

De exemplu, în ianuarie erau 5.622 de magistrați care beneficiau de o pensie medie de 25.185 de lei!! În timp ce pensionarii noștri din pensie abia își pot plăti medicamentele. Un calcul simplu ar arăta că, în 12 luni, aceștia vor primi pensii de 1,7 miliarde de lei!

Încă 215 milioane de lei ar fi pensiile personalului aviatic, 78,5 milioane de lei – foștii diplomați, 65 de milioane de lei – funcționarii parlamentari și circa 83 de milioane de lei pentru pensionarii din Curtea de Conturi.

În total, bugetul achită pensii speciale de aproximativ 17,6 miliarde de lei în timp ce PIB-ul României este estimat, în 2025, la 1.912 miliarde lei.

În consecință așa cum arătam anterior, pensiile speciale consumă peste 0,92% din PIB!

 

Sursa: de fapt.ro

 

VREMEA

Giurgiu
cer acoperit de nori
11 ° C
11 °
11 °
73 %
8.7kmh
100 %
vin
12 °
S
15 °
D
17 °
lun
18 °
mar
17 °
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com