Acasă Actualitate România, pe locul 4 în Europa la numărul de decese din cauza hepatitei. Care este situaţia la Giurgiu

România, pe locul 4 în Europa la numărul de decese din cauza hepatitei. Care este situaţia la Giurgiu

0
România, pe locul 4 în Europa la numărul de decese din cauza hepatitei. Care este situaţia la Giurgiu

652x450_177173-vaccinCirca 10 la sută dintre bolnavii cu hepatita C din Europa trăiesc în România, iar peste 800.000 de români au virusul hepatitic B.

Mai grav, statisticile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii confirmă că ţara noastră ocupă locul 4 ca rată a mortalităţii din aceste cauze. Asociaţiile bolnavilor cronici vor ca analizele pentru testarea markerilor hepatici să fie introduse pe lista celor obligatorii şi gratuite, însă, cel mai probabil, anul acesta nu va fi posibil.

Vaccinul hepatitic B lipseşte de câteva luni şi nu ştim când primim, ne spune o farmacistă. Răspunsul acesta îi îngrijorează nu numai pe giurgiuveni ci pe sute de mii de români, inclusiv pe mamele bebeluşilor care ar trebui să fie vaccinaţi imediat după naştere împotriva hepatitei B. Mai sunt 22.000 de doze în toată România, iar anul acesta se vor naşte în jur de 180.000 de bebeluşi. Grav este că statul român va putea aduce produsul abia peste un an. Motivele nu sunt clare. De ce nu sunt soluţii alternative calculate din timp? Ministerul Sănătăţii nu a dat un răspuns. Şi dacă la capitolul prevenţie Romania stă dezastruos, la cel privind tratamentul bolnavilor de hepatita C situaţia este la fel de gravă.

Tratamentul cu cea mai mare eficienţă, care nu conţine interferon şi care vindecă în proporţie de 90 la sută, nu se mai aplică, în timp ce 12.000 de oameni aşteaptă, iar ce boala lor evoluează.

Ce se întâmplă la Giurgiu

La nivelul judeţului Giurgiu, după cum ne declara directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), Magdalena Mărcuţ, din fericire, în anul 2016, nu au existat decât două cazuri confirmate de îmbolnăvire cu Hepatita de tip A, în localitatea Milcovăţu.  Anul acesta, până acum, nu a fost înregistrat niciunul. Ne-a ferit Dumnezeu de astfel de cazuri, a completat Magdalena Mărcuţ.

În privinţa vaccinurilor antihepatitice preventive pentru nou-născuţi şi categoriile de vârstă de 2 – 4 – 11 luni, ni s-a precizat că la ora actuală DSP Giurgiu nu le are în stoc, pentru a le distribui către cabinetele medicilor de familie. Aşteptăm să ni le furnizeze Centrul Naţional de Boli Transmisibile, dar situaţia se va rezolva cât de curând, ne-a asigurat directorul DSP Giurgiu.

Menţionăm că atât hepatita B, cât şi hepatita C sunt boli infecţioase ale ficatului şi se transmit prin sânge. Pe lângă injecţii şi transfuzii, pe listă sunt tatuajele cu ace nesterilizate, sexul neprotejat, dar şi folosirea periuţei de dinţi a altei persoane, ale cărei gingii sângerează. Surse din cadrul Ministerului Sănătăţii spun că, în luna decembrie, atunci când distribuitorul a anunţat că nu mai poate furniza vaccinul hepatitic, s-a luat în calcul posibilitatea ca acesta să fie adus din SUA, singura ţară în care au fost identificate loturi suplimentare. Preţul ar fi fost de 3 ori mai mare, însă România ar fi fost dispusă la o astfel de plată. Se pare însă americanii ne-au anunţat luna care tocmai s-a încheiat, că nu ne mai pot livra vaccinul.

Teodora NICOLAU

VREMEA

Giurgiu
cer acoperit de nori
7.8 ° C
7.8 °
7.8 °
44 %
5.7kmh
100 %
Dum
9 °
lun
15 °
mar
12 °
mie
14 °
joi
15 °
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com