România este pe locul 5 la producţia de cireşe în UE. Polonia, cel mai mare furnizor de cireşe, mere şi morcovi din UE. Produsele „made in Romania“ câştigă teren: Micii producători trimit în rafturile marilor reţele zmeură, mure, mere sau lactate.

Cu o producţie de mere de circa 450.000 de tone în 2016, Româ­nia a ocupat anul trecut locul 7 în topul celor mai mari produ­cători de mere din UE, după Polonia, Italia, Franţa, Germa­nia, Spania şi Un­garia, potrivit date­lor Eurostat.

În ceea ce priveşte suprafaţa cultivată cu mere, de circa 55.000 de hectare, România a ocupat locul doi în UE după Polonia, liderul producţiei şi al suprafeţei cultivate cu meri, ceea ce arată că Italia, Franţa, Germania, Spania şi Ungaria au reuşit să aibă producţii mai mari decât România, deşi au cultivat suprafeţe mai mici.

„În statistică aceasta figurează şi multe plan­taţii vechi care nu mai produc sau produc foar­te puţin. Viteza de întinerire a planta­ţi­ilor este foare scăzută în România. Cred că din to­ta­lul suprafeţei cultivate, 70% din plantaţii sunt vechi, care clar că au producţii slabe, atât din punct de vedere cantitativ, cât şi calitativ. Une­le au rămas neîngrijite, dar ele figurează ca plan­taţii“, a declarat pentru ZF Viorel Cigă­rean, proprietarul fabricii de sucuri Par­men, ca­re deţine o livadă de pomi fructiferi de 4,5 hec­tare în Văleni Dâmboviţa, judeţul Dâmboviţa.