Un străin care vine pentru prima oară în România va avea un șoc de îndată ce va deschide televizorul și va zăpui  posturile noastre de prin Capitală.

Mai toate au niște Calupuri de Publicitate , năucitoare și în același timp extrem de relevante în ceea ce privește starea socială a națiunii. În general  pauzele dedicate reclamei comerciale încep cu promovarea unei soluții ce se aplică împotriva păduchilor,  care ne asigură că scăpăm de ei în doar o săptămână! Se continuă cu un alt clip care îl înștiințează pe privitor că românii sunt  niște suferinzi cronici de hemoroizi, fiindu-ne recomandate tott felul de alifii…

 Nu ne depărtăm prea mult de sfera medicală căci o altă reclamă ne anunță cu ce loțiune scapă româncele de mâncărimile produse de ”candida” , o boală ce macină adânc psihicul , dar și zonele intime ale locuitoarelor spațiului carpato-danubiano-pontic.

Și în sfârșit în cele din urmă, pentru a putea face față tuturor acestor  drame existențiale, mai pe scurt, pentru a  putea achiziționa  toate acestea produse  suntem sfătuiți să mergem și să facem credit la Provident,  doar cu buletinul!

 Dacă aceste imagini sunt însoțite și de știrea că  în orice cotlon din această țară te pândește pesta porcină africană și că pentru a evita ambuteiajele și vânătoarea radarelor de pe șosea va trebui să te deplasezi cu trenul care  la noi circulă cu impresionabila  viteză de 15 km la oră, adică la jumătatea vitezei cu care se circula  în perioada interbelică, firesc că turistul nostru își va face cruce, va rosti ,  descurajat: ”Doamne unde m-ai adus!”  și  va concluziona: România e o țară minunată …Dar cu ce ajungem la ea?”  

(Florian Tincu)