Am fost și rămânem conservatori într-o Europă tot mai relaxată. În România, cuplurile care își oficializează relația sunt numeroase. Practic, ocupăm locul 2 după Lituania la numărul de căsătorii. Sociologii sunt de părere că românii încă țin la tradiții, motiv pentru care aleg să facă nunta. Cei mai mulți nu țin cont de diferența de vârstă. Alții sunt încântați că în acest fel încep ssă se bucure de o serie de facilități cum ar fi să faci credite, sî îți iei o casă, o maşină şi multe altele.  

România, pe locul 2 în Europa la căsătorii

 

Potrivit Eurostat, suntem pe 2 în Uniunea Europeană la numărul de căsătorii. Primii sunt lituanienii. Iar ultimii – slovenii. Sociologii explica şi ce anume îi motivează pe romani să se căsătorească.

Psihologii sunt de acord că este în primul rând vorba de  Nevoia de a procrea într-un cadru legal. Românii au tendinţa de a eticheta copiii născuţi din relaţii pasagere, a pune etichete femeilor sau bărbaţilor care nu-şi legiferează, într-un fel, relaţia cu persoana iubită. – mai spun ei. Ei mai susțin că românii sunt sub o presiune a tradiţiei: modelele culturale susţin întemeierea unei familii. Alegem căsătoria pentru că nu cunoaştem încă o altă modalitate de a întemeia familia. Probabil cu timpul vom ajunge să privim mai pozitiv alte stiluri de viaţă, cum ar fi uniunea consensuală. Faptul că în alte ţări rata nupţialităţii este mai scăzută, nu înseamnă că oamenii trăiesc singuri. Ci probabil aleg alte modalităţi de a trăi împreună cu cineva.

Creşterea numărului de căsătorii a dezvoltat o adevărată industrie. Iată de ce sunt tot mai multe saloane de nunţi, firme care au grijă ca totul să fie perfect, magazine dedicate acestei ceremonii din viața cuplurilor , fotograf, cameramani care se ocupă de fericitul eveniment.

(Jurnal)