AcasăActualitateRomânia, în conflict deschis cu Uniunea Europeană!

România, în conflict deschis cu Uniunea Europeană!

Vizita din săptămâna trecută a Secretatului de Stat al SUA, Mike Pompeo, la Budapesta, Bratislava și Varșovia, întâlnirile pe care le-a avut cu conducători Europeni ca de exemplu Viktor Orban, precum și discursurile pe care le-a ținut arată în mod clar că Uniunea Europeană este atacată astăzi nu numai de către Moscova, dar și de Washington, DC. Domnul Pompeo a venit pe în vizită la noi cu un scop precis: să dezbine ‚Vechea Europă’ a Franței, Germaniei și Beneluxului care susțin o integrare mai adâncă a continentului de ‚Noua Europă’ a Ungariei, Poloniei, Slovaciei și, mai recent, chiar a Italiei, care se opun la asemenea politici supranaționale. Slăbirea Uniunii Europene ca actor politic și economic independent și promovarea renașterii unei Europe dominate de naționalisme extreme dornice să distrugă proiectul European comun al ultimelor șase decenii reprezintă deci noua dublă strategie politică a Administrației Trump față de UE, care să îi permită mai ușor Statelor Unite de a-și impune punctul de vedere față de așa-zișii aliați ai ei de peste Atlantic. Președinții Trump și Putin au deci acum în comun dorința de a neutraliza – chiar de a distruge – instituțiile supranaționale Europene precum și obiectivul de a stabili o nouă ‚balanță mondială a puterii’ care să excludă o Europă unită. Țelul comun Ruso-American în politica lor externă este deci cel de a crea o Europă fragmentată, fără o viziune sau obiective comune, pe care să o poată domina din toate punctele de vedere: politic, economic, militar, cultural.

România, deținătoare a Președinției Consiliului Uniunii Europene pentru  primele șase luni ale acestui an, are deci ca datorie primordială să preia în mod public și hotărât  inițiativa pentru a se opune la asemenea atacuri Americane la adresa UE și pentru a promova întărirea unei UE democratice, susținătoare al statului de drept pe plan intern, precum și puternice pe plan internațional – capabilă să rămână un actor important pe scena mondială.

În loc de aceasta, țara noastră se află într-un război deschis pe trei fronturi cu însăși organizația pe care a fost însărcinată să o conducă cu profesionalism și cu demnitate. Primul front este situat în conflictul în ceea ce privește alegerea viitorului procuror-șef European dintre pe de-o parte quasi-totalitatea celorlalți 27 Membri ai Uniunii Europene, care o susțin pe fostul procuror-șef al Direcției Naționale anticorupție a României, Dna Laura Codruța Kovesi, iar pe de alta guvernul actual al României, condus efectiv de conducătorul Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, prin intermediul Prim Ministrului zilei, Dna Viorica Dăncilă, care se opune cu ferocitate nominalizării propriului său reprezentant național  – fapt inedit în istoria Uniunii.

Această opoziție s-a manifestat din momentul în care Dragnea și guvernul său au realizat că Dna Kovesi este  marea favorită pentru acest post-cheie care i-ar permite să continue la nivelul întregii UE, cu susținere și cu fonduri Europene,  sarcina importantă care îi fusese încredințată în România și pe care o pierduse la ordinele însuși Domnului Dragnea, inculpat condamnat de DNA. Această opoziție se manifestă atât în mod direct cât și indirect, și pe plan intern în România la fel cât și pe plan extern European.

Pe plan intern Dna Kovesi a fost acuzată de corupție de noul departament DNA instituit de Ministrul Român al Justiției, Tudorel Toader, în aparență pentru demascarea corupției în sânul magistraturii țării, dar de fapt pentru a servi drept armă politică al lui Dragnea și al acoliților săi împotriva statului de drept român. Ziarul Tageblatt din Luxemburg, care va găzdui viitorul Parchet European, explica pe 19 Februarie 2019 cum o asemenea tactică ar putea avea un efect boomerang contra guvernului României:

”Cea mai cunoscută juristă din România este strânsă cu ușa de către justiția de acasă.  De către susținătorii ei, ea este încurajată cu lozinci de tipul ”Rezistă Laura, noi suntem de partea ta!”, scandate de sute de bucureșteni care au încurajat-o vineri în drumul ei printre cameramani către audierea la noua secție de investigare a infracțiunilor comise de către magistrați. Din public se auzea ”Go, Go for Luxembourg!”

Pe plan extern, această mafie PSD a făcut în mod deschis totul să distrugă reputația Codruței Kovesi cu ceilalți membri UE pentru a-i convinge de a nu o alege ca șef al Parchetului European, în timp ce în secret Luminița Odobescu, ambasadoarea României la UE a primit mandatul ferm de a acorda un punctaj minim candidatului român în ședința închisă a COREPER din Bruxelles – Comisia Reprezentanților Permanenți ai Uniunii Europene – care va decide, în tandem cu Parlamentul European, identitatea viitorului deținător al acestei funcții. Așa cum raportează Sebastian Zachmann în ziarul ‘Adevărul’ din 21 Februarie 2019,

”Guvernul [Român] trebuia să facă lobby pentru Kovesi, nu să-i pună piedici. Am avut o şansă enormă, să se suprapună procedura de selecţie a procurorului-şef european cu preşedinţia română a Consiliului UE. În mod normal, preşedintele României, Guvernul şi toţi europarlamentarii ar fi trebuit să se implice”, susţine un diplomat de carieră din Ministerul Afacerilor Externe.  

Cel de-al doilea front pe care România se află în conflict deschis cu Uniunea Europeană este cel al modificărilor legilor justiției din țara noastră pentru a decriminaliza abuzurile în funcție ale politicienilor noștri în general și ale lui Liviu Dragnea în mod particular – un atentat grav împotriva integrității statului de drept în Romania. Aceasta a rezultat în propunerea recentă a Germaniei de a invoca art. 7 al Tratatului Uniunii Europene pentru a suspenda drepturile de vot al României în anumite domenii dacă continuă pe acest drum periculos pentru justiția și democrația țării noastre – o măsură inedită in UE împotriva unei țări președintă în funcție al Consiliului European.

Pe al treilea front, România va fi convocată în viitorul apropiat să apară în fața Curții Europene a Drepturilor Omului – CEDO – pentru a răspunde plăngerii Dnei Kovesi în ceea ce privește maniera în care a fost demisă din funcția ei ca procuror-șef al DNA de guvernul de la București dirijat de Liviu Dragnea, lipsa unui proces echitabil în această cauză, încălcările drepturilor ei de liberă expresie în funcția ei de șef DNA, și indisponibilitatea unei căi de atac împotriva acestei decizii luate de Curtea Constituțională a României. Dna Kovesi însăși a declarat că 

„Am formulat in luna decembrie 2018 o plângere, în nume personal, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în care am arătat că au fost încălcate mai multe drepturi prevăzute în Convenția Europeană a Drepturilor Omului in ceea ce privește revocarea din funcția de procuror șef al DNA ca urmare a Deciziei nr.358 din 30 mai 2018 pronunțată de Curtea Constituțională”.

Ne aflăm deci acum în România în poziția tragică în care țara noastră, Președintă în funcție a Consiliului Uniunii Europene, guvernată de clica PSD a lui Liviu Dragnea – partid care nici măcar nu a fost invitat în mod oficial să participe la congresul anual de la Madrid al socialiștilor Europeni din 22-23 februarie 2019 din cauza scandalurilor neîntrerupte generate de socialiștii români – se află efectiv în război declarat pe trei fronturi cu însăși Uniunea Europeană la un moment critic în care însăși existența Uniunii este în pericol și din interior și din afară. România are acum datoria să reprezinte UE cu onoare și să îi apere interesele, legitimitatea și capacitatea de acțiune cu fermitate împotriva atacurilor extrem de periculoase împotriva ei care provin nu numai din Moscova, dar cum am văzut mai sus, chiar și din Washington, DC.. Ceea ce ar fi trebuit să fie un prilej de mândrie și de glorie a diplomației și a politicii  țării noastre – Președinția României a Consiliului Uniunii Europene din ianuarie-iunie 2019 – a devenit, în loc, un moment de cruntă rușine națională acasă, în Europa, în întreaga lume.

Alexander OLTEANU

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

VREMEA

Giurgiu
cer senin
21.5 ° C
21.5 °
21.5 °
55 %
1.7kmh
0 %
Dum
21 °
lun
33 °
mar
34 °
mie
35 °
joi
35 °

NOTA

Vă rugăm să folosiți un limbaj decent în comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul jurnalgiurgiuvean.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii. Responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului!