Deşi se credea că apariţia facultăţilor particulare ce permit accesul la diplome universitare, fără examen, doar pe baza CV-ului şi a mediilor obţinute la câteva materii în anii de liceu, datele statistice arată un număr scăzut al celor care au absolvit o facultate. Şi mai mic este cu siguranţă numărul celor care ocupă un post în raport cu specializarea pe care au urmat-o în facultate.
Iată că de curând, însuşi preşedintele ţării, vorbind despre plagiate expunea nişte cifre extrem de negative în privinţa celor ce mai aleg astăzi să urmeze cursuri universitare.” (…) mi-ar plăcea daca universităţile ar ajuta la demontarea diverselor mituri nefondate, pe care încă le regăsim în spaţiul public. Unul dintre ele, pentru a mă referi chiar la învăţământul superior, este mitul conform căruia prea mulţi tineri merg la facultate. România este de fapt şi regretabil, pe ultimul loc din UE, din punctul de vedere al tinerilor de 30 – 34 de ani care au terminat studii superioare, iar acest lucru afectează competitivitatea ţării noastre şi, implicit, bunăstarea noastră, a tuturor”, a relevant preşedintele Klaus Ioahnnis.
Preşedintele ţării a precizat, însă, că nu trebuie încurajată existenţa unor universităţi „cu grave probleme de management educaţional doar de dragul statisticii”. Cu alte cuvinte nu trebuie făcuţi ingineri, profesori sau medici doar pentru a majora numărul tinerilor cu studii superioare.
(Jurnal)