Bogdan Belciu (partener, management consulting, PwC România), a anunţat  declara recent pentru Ziarul Financiar că România este pe ultimul loc din UE privind digitalizarea.

Cele trei studii se uită la trei dimensiuni: infrastructura: aici stăm bine, unde este infrastructură de bandă, viteza este printre cele mai mari din lume, dar nivelul de acoperire este încă deficitar, o bună parte din zonele rurale nu are acces la internet de mare viteză. A doua dimensiunea este cea a capitalului uman şi există un deficit din ce în ce mai mare de specialişti în IT&C, fie în domeniul privat sau public. A treia dimensiune este cea care arată nivelul de absorbţie a tehnologiei, atât privat, cât şi public şi aici suntem pe ultimul loc din Uniunea Europeană.”, a declarat Belciu.

Vestea nu este nouă pentru români. Consultanţii şi specialiştii atrag atenţia încă de doi ani cu privire la poziţia codaşă a României în acest clasament. Întrebat cum poate fi rezolvată această problemă, Dr. Joseph Reger, CTO al companiei Fujitsu pentru pieţele EMEIA (Europa, Orientul Milociu, India şi Africa),spune că soluţia poate fi găsită în capitalul uman.  „În primul rând trebuie să ţineţi IT-iştii în ţară şi să le daţi lor să facă asta. (…) Nu există o soluţie complete pe care să o livreze cineva, iar dacă vine cineva şi vă spune că are o soluţie completă de digitalizare, scăpaţi de el pentru că aşa ceva nu există. Planul şi soluţia trebuie gândite intern, cu siguranţă puteţi utiliza instrumente precum cele dezvoltate de Fujitsu, dar digitalizarea trebuie condusă intern de către stat”, a declarat pentru veteranul tehnologiei, Joseph Reger, în cadrul Forumului Fujitsu 2018 din Munchen.

În timp ce România se împiedică încă în soluţiile de digitalizare pentru colectarea taxelor, Germania se pregăteşte să lanseze până la finalul lunii un plan national pentru adopţia inteligenţei artificiale la nivelul sectorului public. În acelaşi timp, Finlanda are deja acest plan şi a început implementarea. La celălalt capăt, Finlanda oferă un curs online gratuit pentru orice cetăţean în încercarea de a transforma cel puţin 1% din populaţie în cunoscători pe domeniul inteligenţei artificiale.

Belciu a subliniat că unul dintre aspectele la care România se află pe ultimul loc în blocul european este educaţia digitală, unde 25% dintre români nu au folosit niciodată internetul.

(Jurnal)