România are din nou undă ”verde” la exportul porcilor  vii pe piaţa europeană  

0
228

porciRomânia va putea exporta porci vii în Uniunea Europeană începând cu luna octombrie a acestui an. Este decizia Comitetului Permanent Veterinar al Comisiei Europene, de   trecere a ţării noastre în anexa I , fără a fi cerute garanţii suplimentare.

Decizia se va aplica din momentul publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, respectiv în cel mult 15 zile de la aprobare. Deblocarea exportului de porci vii în spaţiul comunitar prin trecerea ţării în anexa I a Deciziei europene va oferi producătorilor români posibilitatea de a intra şi pe alte pieţe din afara Uniunii Europene.

Crescătorii de porci din România au solicitat în repetate rânduri deblocarea comerţului cu porcii vii către Uniunea Europeană în condiţiile în care ţara noastră este teritoriu liber de pestă porcină clasică de peste 8 ani, iar aceştia se află într-o situaţie dificilă din cauza crizei generale a sectorului european al cărnii de porc determinat de embargoul rusesc la importurile de carne de porc din Europa. Numai în ultimul an pierderile au fost estimate la peste 40 de milioane de euro.

În România, ultimele focare de pestă porcină au fost înregistrate în 2007, în judeţul Timiş, la fermele companiei Smithfield, unde au fost sacrificaţi peste 50.000 de porci.

(Jurnal)