bebe_nou_nascut_20625400Avem cea mai mare mortalitate infantilă din Europa. La pachet cu cele mai mici investiţii în sănătate şi educaţie.

Spitalele de copii în România sunt printre cele mai aglomerate. Nu am reuşit să facem un spital nou de pediatrie după 1990. În statistici, acest lucru se traduce şi în faptul că avem cea mai mare mortalitate infantilă din Uniunea Europeană. 7,6, faţă de 3,6 cât este media europeană.

Am ajuns în această situaţie şi pentru că avem cele mai mici bugete pentru sănătate şi educaţie la nivel european. Fără investiţii, este aproape imposibil să avansezi pe termen lung.

Şi speranţa de viaţă este la noi cu aproximativ zece ani mai mică decât în Spania, de exemplu.

Avem, în schimb, creşteri de consum. Şi economia a tot avansat în ultimii ani, iar statisticile arată că am ajuns la cea mai mare creştere economică din UE. Este un alt paradox care  ne defineşte ca ţara vorbind despre nivelul nostru de educaţie  şi înţelegere. Practic trăim în două Românii una  definită de  cifre economice care  statistic ne spune că economic  creştem precum Făt- Frumos şi o Românie reală.

Jurnal