România a înregistrat o nouă creştere economică. Ce spune primarul municipiului, Nicolae Barbu, despre aceasta…

0
193

Produsul Intern Brut (PIB) a înregistrat o creştere cu 4,3% pe serie brută în al treilea trimestru al anului, faţă de aceeaşi perioadă din 2017, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Național de Statistică, ce confirmă estimările de luna trecută.

În al treilea trimestru din 2018, Produsul Intern Brut (PIB) a înregistrat o creştere cu 4,3% pe seria brută şi cu 4,1% pe seria ajustată sezonier, faţă de acelaşi trimestru din anul 2017.

Seria ajustată sezonier a PIB trimestrial a fost recalculată ca urmare a revizuirii estimărilor pentru trimestrul III 2018, nefiind însă înregistrate diferenţe faţă de varianta publicată de INS la jumătatea lunii noiembrie.

Produsul Intern Brut – date ajustate sezonier – estimat pentru trimestrul al treilea a fost de 239,7 miliarde lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 1,9% faţă de trimestrul al doilea şi cu 4,1% faţă de trimestrul al treilea al anului trecut, potrivit INS.

De asemenea, în primele nouă luni ale acestui an anul PIB-ul a crescut cu 4,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, atât pe seria brută, cât şi pe seria ajustată sezonier.

Creşterea s-a datorat în principal cheltuielilor populaţiei, al căror volum s-a majorat cu 5,0%, contribuind cu +3,1% la creşterea PIB.

Un impact negativ la creşterea PIB l-au avut: cheltuiala pentru consumul final al administraţiilor publice, cu o contribuţie de -0,2%, consecinţă a reducerii cu 1,4% a volumului său; formarea brută de capital fix, cu o contribuţie de -0,2%, consecinţă a diminuării volumului său cu 1,1% și raportul net (-1,5%), consecinţă a creşterii cu 5,9% a exporturilor de bunuri şi servicii corelată cu o creştere mai mare a volumului importurilor de bunuri şi servicii (9,1%).

 

Deşi Guvernul anunţă creşterea economică, primarul municipiului Giurgiu, Nicolae Barbu, declara, în cadrul unei recente conferinţe de presă, referindu-se la situaţia precară în care se află municipalitatea din punct de vedere al bugetului:

“Sunt într-o situaţie delicată, în care nu am bani să îmi achit datoriile – unele mai vechi de 90 de zile – pentru că, la rectificare, nu am primit nimic. Pe de altă parte, se anunţă că avem creştere economică. Sper să nu ne trezim în situaţia în care anunţăm că economia duduie, că ne-am îndeplinit programul de guvernare şi că pacientul (adică noi, cei din teritoriu) a…decedat! Eu zic că tot ceea ce se întâmplă este politic, la centru nu se cunoaşte realitatea din teritoriu! Eu am unele îndoieli, dacă mă uit la situaţia în care mă aflu, ca Primar, că am avea acele creşteri economice despre care se tot vorbeşte. Realitatea este alta: NU SUNT BANI!”, a încheiat edilul municipiului Giurgiu.

(Jurnal)