vineri, iunie 20, 2025
Jurnal giurgiuvean
Acasă Actualitate Reprezentanții DSP Giurgiu ne spun cât de sigure sunt piscinele pentru cei ce vor să se relaxeze, scăldându-se în ele! De la începutul verii și până în prezent au fost prelevate probe de apă din bazinele a doar doi operatori economici!?

Reprezentanții DSP Giurgiu ne spun cât de sigure sunt piscinele pentru cei ce vor să se relaxeze, scăldându-se în ele! De la începutul verii și până în prezent au fost prelevate probe de apă din bazinele a doar doi operatori economici!?

0
Reprezentanții DSP Giurgiu ne spun cât de sigure sunt piscinele pentru cei ce vor să se relaxeze, scăldându-se în ele! De la începutul verii și până în prezent au fost prelevate probe de apă din bazinele a doar doi operatori economici!?

Temperaturile caniculare de afară îi ispitesc pe mulți dintre giurgiuveni să opteze pentru piscinele amenajate din municipiul și județul Giurgiu. 

Deși oferta este  relativ  satisfăcătoare din acest punct de vedere, scăldatul în piscină poate reprezenta nu numai o  bucurie, ci  poate veni la pachet cu multe probleme, de la infecții ale pielii și până la  alergii…

Administratorii de piscine au în acest sens numeroase obligații: de la filtrarea şi dezinfecţia apei din piscină, astfel încât calitatea apei să se încadreze în valorile maxime admise, pâna la utilizarea unor echipamente specifice pentru distribuţia eficientă a dezinfectatului în bazin şi îndepărtarea apei contaminate.

Mai mult, dacă acești administratori chiar ar respecta „ad literam”, legea și implicit pe clienți, ei ar trebui să măsoare şi să înregistreaze zilnic, temperatura şi pH-ul apei din bazine, cu următoarea frecvenţă:

a) cu o oră înainte de deschiderea piscinei şi… b) la fiecare trei ore pe toată durata programului de funcţionare.

Pentru că este important să ne asigurăm că autoritățile își  fac datoria și îi verifică pe administratorii de piscine, ne-am adresat  Direcției de Sănătate Publică Giurgiu. 

De la reprezentanții acesteia am aflat  că pe data de 17 iulie s-au recoltat probe de la bazinele de la ștrand și se așteaptă rezultatul , având în vedere că acesta necesită 72 de ore, ca analiză, de la recoltare.

Probe au mai fost  prelevate și din localități ale județului Giurgiu. Chiar zilele trecute una dintre ele a fost prelevată dintr-un bazin  din  Comuna Vânători Mici, de la o societate,  ”D. P”, care administrează și o piscină.

Deși temperaturile ridicate, ale verii, se înregistrează de mai bine de o lună,  până la data de 17 iulie  Direcția de Sănătate Publică nu a  controlat decât un singur bazin/piscină, având  promisiunea că de luni, adică din data de  22 iulie,  se  vor controla și celelalte piscine/ bazine din municipiu. Este  un pont util  pentru administratorii acestor piscine de a se pune în ordine până la ora venirii organelor de control.

Controlul se va face prin sondaj, ca să nu lezăm pe nimeni, deși legal era să se verifice toate bazinele, de la momentul deschiderii acestora , iar ulterior, prin sondaj, pe tot parcursul  sezonului – ne spuneau reprezentanții Direcției.

Mai mult o verificare atât a probelor cât și a înscrisurilor care monitorizează zilnic PH –ul apei și alți indicatori extrem de importanți pentru sănătatea  clienților, fie ei copii sau adulți, ar fi necesară permanent, având în vedere că prețurile de acces la piscine nu sunt deloc mici.

Am aflat totodată că aceste controale se fac aleatoriu, cei controlați fiind aleși de  eprezentanți DSP-ului, nu știm după ce criterii, dar putem intui, cu un strop de ironie:  probabil printr-o tombolă sau printr-un joc de-a …”Nu te Supăra frate!”

Întrebați ce riscă cei care nu respectă legea, reprezentanții DSP  ne-au declarat că toți operatorii ce vor fi identificați cu eventuale probleme vor suporta amenzile contravenționale aferente neregulilor constatate și vor fi monitorizați până la intrarea lor în legalitate.

Ce a făcut DSP-ul în tot acest răstimp, de la deschiderea sezonului cald, în care cetățenii caută în primul rând o piscină  în care să se relaxeze,  este mai degrabă o întrebare retorică…

De ce nu comunică DSP-ul, absolut  nimic publicului giurgiuvean, despre acțiunile lor de control, conform criteriului transparenței,  despre problemele identificate la anumiți operatori economici, cât și măsurile luate împotriva celor ce au greșit, lucru ce ar oferi o anume siguranță cetățenilor, este o altă întrebare la care sperăm ca cineva de la nivel de Prefectură să ne răspundă.

Acest lucru se impune cât timp salariații DSP-ului  sunt plătiți din taxele și impozitele contribuabililor giurgiuveni,  ce sunt extrem de interesați cât de siguri  pot fi că vor rămâne sănătoși și după ce vor ieși din apa piscinelor de pe raza municipiului și județului Giurgiu.

(Jurnal)

VREMEA

Giurgiu
nori împrăștiați
23.6 ° C
23.6 °
23.6 °
47 %
7.8kmh
27 %
vin
22 °
S
26 °
D
28 °
lun
31 °
mar
35 °
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com