DSC01822Ca urmare a faptului că în prima ședință a noului Consiliu Local, consilierii ALDE, alături de cei de la PNL, s-au opus aprobării mai multor proiecte de hotărâre, dintre care cel mai important a fost cel cu privire la rectificarea bugetară pentru suplimentarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2016, copreședintele liberalilor și democraților giurgiuveni, Toma Petcu, împreună cu președintele departamentului economic și juridic din cadrul ALDE Giurgiu (care este și fost consilier local), Marius Stanciu și cu unul dintre actualii consilieri locali din partea formațiunii, Ionel Muscalu, au susținut vineri, 1 iulie, o conferință de presă, prilej cu care au explicat de ce ALDE a optat pentru acestă poziție.

 Îmi pare rău că fostul și actualul primar, domnul Nicolae Barbu și-a făcut un obicei din a se victimiza – a declarat co-președintele ALDE Giurgiu, Toma Petcu, cel ce a deschis această conferință de presă.  Vreau să vă spun că din punctul meu de vedere, proiectele de pe ordinea de zi care au fost respinse prin abțineri sau prin vot împotrivă de către consilierii noștri au fost pe considerente corecte, care țin de administrație, de spețe juridice și economice. Dacă am fi vrut să votăm , așa cum spune domnul Barbu, împotriva sa, doar de dragul de a vota împotrivă, cred că se puteau respinge foarte ușor toate cele 19 puncte de pe ordinea de zi, dar acele proiecte respinse conțineau cel puțin câteva aspecte de nelegalitate. Îmi pare rău, spre exemplu, că domnul Oprișan amestecă funcția de consilier, care este o funcție politică, cu cea de inspector școlar, care ar trebui să fie una apolitică. Mă refer la acel comunicat de presă transmis în care afirmă că 3 unități de învățământ din municipiul nostru vor rămâne fără buget. Veți vedea că nu se va întâmpla acest lucru, pentru că sumele alocate sunt aceleași. (…) Chiar dacă vom fi criticați de fiecare dată în presă pentru că nu-i votăm domnului Barbu proiectele pe care și le dorește, ne asumăm în continuare acest lucru, pentru că cei 50 de mii de oameni din populația municipiului care nu l-au votat pe domnul Barbu trebuie să fie reprezentați de cineva, iar noi ne asumăm să-i reprezentăm și îi asigurăm că în Consiliul Local toate punctele de pe ordinea de zi vor îmbrăca aspectele juridice, legale și economice corecte – a  mai precizat Toma Petcu.

La rândul său, Marius Stanciu a explicat, apelând la competența sa profesională în domeniul bancar: În primul rând, doresc să menționez că această rectificare bugetară nu are foarte bine determinate veniturile care suplimentau acest buget, în sensul că veniturile sunt justificate de Direcția de Impozite și Taxe Locale în sumă de 2587 mii lei, dar, spre exemplu, taxa de habitat, care este o taxă specială, nu poate fi folosită decât pentru achitarea serviciului de gunoi. Nu avea ce căuta aici… Referitor la celelalte poziții care suplimentează bugetul, consilierilor locali nu le-a fost prezentată o proiecție bugetară comparativă cu ultimele 5 luni.   S-au realizat sau nu aceste venituri, cât la sută din proiecția inițială a fost realizată… S-a prezentat o simplă hârtie, prin care, din punctul meu de vedere, s-a dorit să li se ”pună pumnul în gură” consilierilor. În ceea ce privește salariile cadrelor didactice, ne-am uitat în buget, la secțiunea propusă de majorare, și cu stupoare, am descoperit că la această secțiune nu există nicio sumă suplimentară. (…) Domnul Barbu, prin dispoziție de primar, ar fi avut ocazia să repartizeze aceste cheltuieli, ulterior prezentând consilierilor ,spre aprobare, hotărârile pe care le-a luat și ar fi evitat în acest mod, tot acest scandal. Nu în ultimul rând, cu privire la achiziționarea toaletelor ecologice pentru stadionul ”Marin Anastasovici”, vreau să precizez că parteneriatul încheiat între Primăria Giurgiu și ”FC Astra”,  menționează clar că municipalitatea nu are voie să facă investiții în acest contract, ci doar să achite cheltuielile de funcționare  – a mai precizat Marius Stanciu.

 Ultimul dintre cei care au dorit să dea o explicație  votului negativ acordat de consilierii ALDE celor câteva proiecte ce au constituit baza unor disucții aprinse în ultima ședință ordinară a CL Giurgiu a fost purtătorul de cuvânt al Partidului, Ionel Musacalu: Vreau să subliniez că nu am avut nimic împotriva acestor proiecte, dar pentru că nu au fost respectate prevederile legale, am votat împotrivă și, de fiecare dată când va fi cazul, deci când vor mai exista astfel de inadvertențe, vom proceda la fel, pentru că vrem să reprezentăm, într-adevăr, interesele giurgiuvenilor. Nu suntem nici proști, nici ”oaia neagră” a Consiliului, nici ”lista rușinii”, iar tendința domnului Barbu de a ne judeca și de ne spune că oricum va convoca o ședință extraordinară în care, până la urmă, proiectele sale vor fi aprobate, nu ne intimidează. Atâta timp cât suntem în Consiliul Local, vă promit că ne vom face datoria și că vom face auzite toate gândurile și nevoile giurgiuvenilor care nu au șansa de a fi acolo pentru a se exprima, iar dacă o singură dată se va întâmpla ca domnul Barbu să-mi adreseze jigniri, mă voi adresa, fără niciun fel de reținere, instanțelor de judecată. 

 (Teodora NICOLAU)