Guvernul Dăncilă şi PSD elaborează un proiect de reorganizare şi comasare a unor instituţii şi agenţii guvernamentale, au declarat surse politice pentru HotNews.ro. Proiectul va duce la dispariţia unor instituţii, precum şi la posibile concedieri de bugetari.

Primele două ministere luate la ţintă sunt Ministerul Muncii şi Ministerul Agriculturii, potrivit surselor citate. Grupul de lucru e condus de Sevil Shhaideh, Lia Olguţa Vasilescu şi Darius Vâlcov.

Unul dintre scenariile de lucru pentru Ministerul Muncii e comasarea într-o singură instituţie a tuturor agenţiilor guvernamentale subordonate acestui minister: Inspecţia Muncii, Casa Naţională de Pensii, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, (ANOFM), Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS).

Ministerul Agriculturii e luat și el în calcul, în ceea ce privește comasarea unor instituţii . Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii, a confirmat într-o conferință de presă existenţa unui proiect pentru reorganizarea instituţiilor bugetare, fără a da însă detalii.
Nu e clar la acest moment dacă proiectul va duce la reducerea reală a numărului de bugetari sau va aplica vechea reţeta a suprimării unor posturi bugetate, dar care nu sunt ocupate.
Motivul principal pentru reorganizarea instituţiilor, eliminarea unor funcţii de conducere şi eventuala concediere a unor bugetari e nevoia de scădere a costurilor cu salarizarea bugetarilor. Costurile au explodat după măririle de salarii din ultimii ani, punând în pericol echilibrul bugetului de stat.

Reamintim ca reorganizarea instituţiilor bugetare a fost cerută de anul trecut de premierul Mihai Tudose. Tudose a înfiinţat în iulie 2017 un comitet pentru auditarea instituţiilor bugetare. Din acel comitet fac parte, printre alţii, Lia Olguţa Vasilescu şi Sevil Shhaideh. Rezultatul auditului e necunoscut.