Reînvestit la conducerea Ministerului Energiei, Toma Petcu declară că este în pragul elaborării unui memorandum , cuprinzând negocieri cu chinezii, interesați de reactoarele de la Cernavodă

1
136

Toma-Petcu-consiliul-general-al-mun-bucuresti-LM1_8583-320x480În cadrul discursului din fața comisiilor reunite, la audierile dinaintea învestirii,  Toma Petcu,  revenit pe funcția de ministru al Energiei în noul Guvern , Mihai Tudose,  a afirmat că ministerul pe care l-a condus în ultimele șase luni este în discuții avansate cu Ministerul de Finanțe pentru elaborarea unui memorandum care să cuprindă mandatul din partea Guvernului pentru negocierile cu chinezii. Conform AGERPRES, aceștia ar dori să construiască reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă.

Am deblocat discuțiile cu partea chineză pentru reactoarele 3 și 4. Suntem în discuții avansate cu Ministerul de Finanțe pentru elaborarea unui memorandum care să fie supus dezbaterii și aprobării în Guvern, pentru că avem nevoie să știm cât ne permitem și cât ne putem asuma în negocierea cu partea chineză, din cele 6 miliarde de euro, cât este estimată investiția totală , din care 3 miliarde de euro ne-ar reveni ca aport din partea statului român. Un miliard ar fi asigurat de infrastructura existentă, plus rezerva de apă grea și octoxidul de la Rezervele Statului. Pentru restul de două miliarde și celelalte condiții în negocierea cu partea chineză trebuie să luăm un mandat foarte clar din partea Guvernului, să știm foarte clar cât putem negocia și unde putem ajunge cu partea chineză”, a  precizat Toma Florin Petcu.

El a  mai  arătat – conform acelorași surse – că  în primele șase luni, producția de energie pe cărbune a depășit-o pe cea hidro: „Pentru prima dată în primele șase luni ale anului, producția de energie pe cărbune a depășit-o pe cea hidro. Nu spun neapărat că este un lucru pozitiv, dar în mod sigur acest lucru ne-a arătat că putem fi dependenți de producția pe cărbune nu doar iarna, ci și vara”, a declarat ministrul Energiei. Și tot potrivit acestuia, Complexul Energetic Oltenia va afișa profit în primul semestru al anului, după mai mulți ani pe pierderi, și, de asemenea, va termina anul pe plus.

(Jurnal)

 

1 COMENTARIU