Recompensă! Pentru succesul obținut la JO de la Tokio, o sportivă filipineză a primit o casă și un ”sac de bani ”! Sportivii noștri medaliați primesc flori și diplome…!

0
170

Pentru halterofila  Hidilyn Diaz, prima sportivă din Filipine care cucereşte un titlu olimpic, viaţa se va schimba total. În urma performanței sale ea va primi o casă și un premiu consistent în bani.

După 18 luni de pregătiri în Malaezia, din cauza restricţiilor datorate pandemiei de Covid-19, sportiva de 30 de ani a cucerit, luni, o medalie de aur la categoria 55 kg.

Această medalie îi va aduce drept recompensă sportivei un cec de 33 milioane pesos (655.000 dolari), acordat de autorităţile statului şi de firme private. În plus, în afara acestei sume, care reprezintă o mică avere într-o ţară unde salariul mediu este de aproximativ de 250 euro, Hidilyn Diaz va primi şi o casă.

Societatea imobiliară Megaworld Corporation a anunţat, marţi, că îi va oferi o locuinţă de 14 milioane pesos (236.000 euro).

În acest timp sportivii noștri sunt răsplătiți pentru performanțele lor cu buchete de flori, diplome și premii în bani cât pentru un abonament la metrou pe o lună!!

Iată care este comparația între cum este promovată performanța sportivă în străinătate și cum este ea răsplătită la noi, în România.

Scrimera Ana-Maria Popescu ce a revenit, marți, în România, după ce a obținut medalia de argint în proba individuală feminină de spadă la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020, spunea în aeroport, la sosirea în țară, adresându-se  Ministrului Sportului, Eduard Novak: Îmi doresc tare mult să ajungeți dumneavoastră la Tokyo și să luați aurul ăla pe care eu n-am fost în stare să-l iau – făcând aluzie la reproșul voalat făcut de acesta pentru că ea nu ar  fi cucerit aurul olimpic,

Credeam că mă așteptați cu cecul ăla de 5 milioane. Dar nu e o problemă, mai avem timp să mi-l dați și să facem o sală nouă pentru copiii aceia, mai spunea scrimera subliniind faptul că toți sportivii de la Olimpiadă “muncesc foarte mult” – a mai spus cu ironie, scrimera .

Ea i-a reproșat ministrului Sportului și Tineretului, Eduard Novak, că nici sparring partneri nu mai  sunt la această oră în România și că simplul fapt că te-ai calificat acolo, la jocurile olimpice, este  o performanță care nu este la îndemâna oricui.

Nu e ok oameni buni, pentru că indiferent că ne întoarcem de acolo cu medalii sau fără, noi muncim la fel, și noi și antrenorii noștri – spunea, cu resemnare, sportiva noastră.

Ministrul Sportului și Tineretului, Eduard Novak, prezent la eveniment, i-a înmânat sportivei , conform obiceiului nostru istoric când vine vorba de sport, un premiu de  austeritate:  un buchet de flori și o diplomă de merit. Asta da răsplată!

Totuși, conform protocolului COSR , sportiva română va fi premiată cu 50.000 de euro  și o suplimentare materială venită din partea clubului Steaua, la care ea este legitimată.

Și toate acestea în ciuda faptului că scrimera Ana-Maria Popescu a cucerit o medalie de argint în proba individuală feminină de spadă la Jocurile Olimpice de la Tokyo, reprezentanta României pierzând dramatic, abia în prelungiri. Păi nu-ți vine să  te muți,  de mâine, în Flipine?!

( Florian Tincu)