Poliția Română vă recomandă să fiți atenți la „prieteniile” online pe care copiii dumneavoastră le întrețin. Încercați să cunoașteți programele și aplicațiile folosite de ei pe dispozitivele de accesare a internetului.

Recomandările poliției pentru părinți:

Atunci când le oferiți copiilor dumneavoastră posibilitatea de a naviga pe internet, pentru a diminua eventuale pericole, țineți cont de următoarele aspecte:

Comunicați deschis cu copiii despre Internet, despre beneficiile și pericolele existente în lumea virtuală. Copilul trebuie să știe că poate discuta cu părinții despre orice aspect întâlnit în lumea virtuală.

Fiți atenți la „prieteniile” online pe care le întrețin. Încercați să cunoașteți programele și aplicațiile folosite de copii pe dispozitivele de accesare a internetului.

 

Recomandările poliției pentru copii:

Nu oferi persoanelor cunoscute pe Internet informații personale despre tine sau familia ta (cum ar fi numele, vârsta, CNP-ul, numărul de telefon, fotografii, adresa, școala la care înveți). Dacă anumite persoane insistă să afle aceste detalii, anunță-ți imediat părinți, căci este foarte probabil că au intenții necurate.

Prietenii din mediul online trebuie sa fie doar cei pe care îi cunoști în realitate. Nu accepta niciodată să te întâlnești direct cu o cineva pe care l-ai cunoscut pe Internet! Nu folosi telefonul personal pentru a suna pe cineva cunoscut pe Internet!

Nu spune parola de la e-mail-ul tău altor persoane în afara părinților.

Nu uita că nu tot ceea ce vezi sau citești pe Internet este adevărat! Informațiile aflate pe o pagină web pot fi postate de oricine, multe din ele fiind neverificate sau eronate. De asemenea, fotografiile sau filmele pot fi modificate pe calculator și pot înfățișa situații care nu s-au petrecut niciodată.

În cazul în care primești pe e-mail mesaje de la persoane necunoscute, nu le deschide. Nu accesa link-uri sau atașamente primite odată cu astfel de mesaje.

Dacă cineva te face să te simți inconfortabil pe Internet, poți oricând să renunți la comunicarea cu acea persoană. Nu ești obligat să stai pe Internet mai mult decât consideri tu și nici să suporți ceea ce îți provoacă neplăcere sau teamă; poți oricând să îi scoți de pe lista de contacte pe cei cu care nu vrei să mai comunici!

Cere ajutorul, în orice situație, persoanelor în care ai încredere, poliție, părinți, profesori sau prieteni apropiați.