În 2014, patronul restaurantului Don Pedro din comuna giurgiuveană Vânătorii Mici și-a inaugurat imensa piscină cu o petrecere la care a cântat și o divă locală. Piscina a putut fi construită doar după ce albia râului Neajlov a fost mutat circa o sută de metri, susține Florin Naidin, președintele filialei USR din Vânătorii Mici.

Piscina și restaurantul sunt operate de o companie controlată de omul de afaceri Petre Pantale, potrivit portalului Confidas. Presa din Ilfov scrie că firma lui Pantale este abonată la lucrări în localitatea Chiajna, fiind responsabilă de construirea unei rețele de canalizare care funcționează defectuos

Oamenii se plâng de tot felul de probleme aici în comună. Unul dintre lucrurile pe care l-am aflat de la ei a fost legat de mutarea râului Neajlov pentru a face loc unei piscine în satul Vânătorii Mici. Inițial nu am crezut, mi se părea imposibil. Apoi am început să verificăm, întâi cu Google Earth, apoi cu imaginile aeriene de la Agenția Națională de Cadastru (ANCPI). Am făcut adrese la autorități, sperând să primim răspunsuri care să explice în vreun fel situația. Dar, surpriză, nici Agenția de Mediu, nici Apele Române nu păreau să știe ceva despre acest subiect (cel puțin nu oficial)”, a declarat Florin Naidin pentru G4Media.ro.

Imaginile din satelit furnizate atât de Agenția Națională de Cadastru, cât și de Google Earth, indică faptul că poziția albiei râului s-a modificat.

Pe de altă parte, Agenția Națională pentru Protecția Mediului arată într-un răspuns oficial, transmis celor de la g4media.ro, că nu a emis nici un act necesar pentru o asemenea lucrare. Administrația Națională Apele Române susține, în fața reporterilor aceluiași site, că lucrările făcute de Primăria Vânătorii Mici pentru a preveni inundațiile nu au modificat albia râului.

Contactat de G4Media.ro, fostul primar al localității Vânătorii Mici, Marin Neacșu, în mandatul căruia s-a produs schimbarea cursului, a declarat că nu știe ce s-a întâmplat:

”Nu știu dacă s-a mutat, s-a amenajat așa. Am amenajat și noi (Primăria – n.red.) pe Neajlov, am excavat ca să nu iasă din matcă râul. Dar m-a sunat și fostul director al Apelor Române, Dumnezeu să-l ierte, să mă întrebe ce se întâmplă acolo. Terenul e al lui (al lui Petre Pantale – n.red.), are și firmă de construcții, are excavatoare. Nu știu mai mult, nu a deranjat pe nimeni”.

Petre Pantale, patronul restaurantului și al piscinei, a refuzat dialogul pe această temă, spunând doar că ”s-a făcut amenajarea râului. Credeți că îmi permiteam eu să fac eu această amenajare? Am fost la Apele Române, am primit un avertisment și cu asta vă doresc o zi frumoasă”.

Apele Române au făcut un control la fața locului, în urma sesizării noastre, și au constatat că de fapt Neajlovul e la locul lui. Dar imaginile aeriene arată cum Neajlovul s-a deplasat cu aproximativ 100 de metri, intrând peste terenurile agricole deja cadastrate”, spune liderul USR din localitate.

(Jurnal)