În cinci județe din România între 15 și 10 promile din nou-născuți mor. Semnalul de alarmă a fost tras de organizația Salvați Copiii. Cifre dramatice ies la iveală din statisticile oficiale.

Județul Tulcea este cap de listă pe ”harta morții” copiilor, alături de alte patru județe. În Tulcea, anul trecut s-a înregistrat o rată a mortalității infantile de 15,5 la mie, de cinci ori mai mare decât cifra înregistrată în Capitală. Adică din 1.000 de bebluși născuți în acel an, mai mult de 15 au murit înainte să împlinească vârsta de un an. Particularitățile geografice ale județului fac ca accesul la servicii medicale să fie îngreunat. Iarna, singurele căi de acces pentru locuitorii Deltei, canalele, sunt blocate, iar accesul în zonă este dificil.

Situația aproape la fel de gravă în județul Botoșani, unde se înregistrează, potrivit acelorași statistici oficiale, o rată a mortalității de 12,9 la mie. În județe precum Sălaj și Călărași rata mortalității infantile trece de 11 la mie, iar în Caraș Severin este de 10 la mie. La polul opus, cele mai mici rate ale mortalității infantile s-au înregistrat în județele : Dâmbovița (2,9 la mie), Ilfov (4,1 la mie), Giurgiu, Arad, Timiș (4,5 la mie) și în municipiul București (3,6 la mie).

”România rămâne o țară a clivajelor uriașe, dar în cazul de față unitatea de măsură este viața copiilor născuți prematur sau cu anumite patologii care, pentru a fi îngrijite, e nevoie de aparatură medicală vitală. Trăim într-o epocă în care medicina evoluează cu repeziciune, iar un incubator de ultimă generație poate fi o garanție pentru supraviețuirea unui mic luptător”.

(Jurnal)