fotografii-0527Aşa cum vă relatam cu două săptămâni în urmă, participând la o întâlnire a primarului comunei Daia, Florin Şerban, cu cetăţenii comunităţi, într-o adunare publică, am aflat lucruri greu de crezut despre cum se pot cheltui banii unei comune,  angajând lucrări extrem de costisitoare, dar la fel de dubioase… Între timp am reuşit să intrăm în posesia  câtorva date din Raportul Curţii de Conturi Giurgiu, în urma unui  control efectuat  în 11 noiembrie 2016, date despre activitatea financiară a fostului primar al comunei Daia, Vasile Barbu.

Una dintre abaterile semnalate – conform Raportului – este cea a unei plăţi nelegale de 345.080 de lei (urmare a înscrierii în situaţiile de plată aferente obiectivului de investiţii: ”Alimentare cu apă a localităţilor Daia şi Plopşoru”),  preţ unitar majorat nejustificat , lucrări însemnând drişcuiri şi finisări interioare.   Pentru doar 87,99  mp de tencuială primarul a acceptat să plătească circa 3.922 lei/mp!!? Întrebat ulterior despre acest punct din raport, primarul actual, Şerban Florin ne-a spus că va fi exclusiv problema fostului primar, Barbu Vasile Mihail , de a explica cum s-a ajuns la acest preţ fabulos şi evident al comisiei de licitaţie.

Un alt punct din  Raport precizează că recepţionarea lucrării de investiţii ”Consolidare Drumuri Comunale în Comuna Daia” , a fost făcută fără respectarea prevederilor în vigoare. Ce s-a întâmplat de fapt? Recepţia lucrării de consolidare s-a executat pur şi simplu fără să se precizeze amplasamentul lucrărilor şi fără a se preciza dimensiunea acestora. Mai mult decât atât la recepţionarea lucrărilor nu s-a  efectuat inventarierea cantitativă, acest lucru născând mari suspiciuni. De data aceasta s-au cheltuit 5 miliarde de lei , vechi.  În concluzie s-au cheltuit  o căciulă de bani fără a se şti despre ce anume lucrări este vorba. Că doar nu erau banii primarului în joc, ci ai comunităţii.

Mergem mai departe şi din acelaşi Raport aflăm despre o altă plată nelegală.  E vorba de suma de 98.963 de lei, însemnând contravaloarea lucrărilor executate necorespunzător la obiectivul de investiţii: ”Alimentarea cu apă a localităţilor Daia şi Plopşoru – ca urmare a nerespectării graficului de execuţie pentru realizarea perdelei de protecţie a mediului din cadrul ansamblului de lucrări: Amenajări teren –gospodărire de apă.

Un semn de întrebare consemnat în Raportul Curţii de Conturi este şi cel legat de plantarea a 500 de puieţi de arbori foioşi în valoare totală de 99.368 de lei. Asta ar însemna circa 199 de lei pe puietul sădit !? Puieţi ce la această oră sunt în totalitate compromişi. Explicaţia pe care ne-au dat-o chiar oamenii din comună este simplă. Ei nu au fost plantaţi într-o perioadă propice acestora. Cele două sute de lei pe pom sădit ni se pare cam exagerat, nu credeţi?  Dar nici asta nu s-a făcut pe buzunarul primarului,  ci din nou pe socoteala cetăţenilor.

Plata nelegală a sumei de 17.925 lei pentru lucrări neexecutate aferente obiectivului de investiţii:  ”Modificări, modernizări şi reabilitări podeţe în localităţile Daia şi Plopşoru” este un alt punct consemnat în Raport. S-a constatat că cele 7 podeţe din beton armat nu au respectat proiectul, ele neavând încorporate tipurile de trecere a apei cu diametrul  specificat în proiectul tehnic.

O altă neregulă evidenţiată de controlul efectuat este cea a plăţii nelegale de 7849 lei, contravaloarea materialelor nepuse în operă , aferente obiectivului: Reabilitare, împrejmuire grădiniţă cu program normal (Nr. 2) în localitatea Plopşoru.  Din toată această lucrare au  rezultat două porţi care în loc să cântărească 500 kg aşa cum scrie în deviz ele cântăresc doar 300!? În acest caz Curtea de Conturi a solicitat totodată recuperarea banilor cheltuiţi cu proiectul de gard, cât şi recuperarea materialului ce nu se mai regăseşte în cadrul lucrării.

Raportul  de control al Curţii de Conturi privind activitatea fostului primar, Vasile Barbu,  din care în rândurile de mai sus,  v-am spicuit doar câteva  puncte, este însă mult mai amplu. Noi nu am făcut altceva decât să demonstrăm cum unii dintre primari îşi bat joc de banii publici. Să ne mirăm oare cum reuşesc unii dintre aceştia ca în doar într-un singur mandat să acumuleze averi exorbitante? Aşteptăm cu toţii, acum (atât actualul primar al comunei, cetăţenii localităţii, cât şi noi), decizia Curţii de Conturi cât şi al organelor juridice care vor stabili dacă la primăria Daia  este vorba despre neglijenţă  şi încălcarea legii, ori de încercarea de a obţine nişte foloase necuvenite pe seama unor investiţii locale,  sperând  ca cei vinovaţi să fie puşi să plătească toate aceste sume din buzunarul lor!

(Florian Tincu)

1 COMENTARIU