Sâmbătă, 30 martie, Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere „Alexandru Ioan Cuza”, filiala judeteană Giurgiu „Mircea cel Bătrân”, și-a prezentat activitatea din ultimele 12  luni, în cadrul Adunării Generale. Printre invitații la evenimentul găzduit de rezerviștii giurgiuveni, s-au numărat gral (r) Ion Joldea, reprezentant al Biroului Permanent Central al ANCMRR, șeful Statului Major Giurgiu (Centrul Militar Giurgiu), colonel Florinel Grigore, liderul SNPPC Giurgiu, col. Victorel Coman, precum și maior inginer Dimiter Vîlcov (președintele asociației omonime din Ruse, Bulgaria), președintele Consiliului Local al Seniorilor Giurgiu, Victor Boiangiu.

Adunarea Generală a filialei noastre se desfășoară în condițiile în care cadrele militare în rezervă si retragere sunt din nou debusolate de legislația  cu privire la pensiile militarilor din tot sistemul de apărare,ordine publică și siguranță națională. În prezent se lucrează pe toate fronturile pentru rezolvarea problemelor  apărute datorită OUG 57 și OUG 59, dar și OUG 114/2018 acte în vigoare la ora actuală care nu îi ajută deloc pe cei pensionați înainte de 2008-2009. Noi, cu toate că suntem o asociație mică la nivel național, nu ne comparăm cu județele unde filialele au 2500 de membri, avem rezultate bune in activitate.

Referitor la activitatea noastră  cu privire la colectarea și depunerea formularului 230,vă informez că am depus la Organul fiscal de domiciliu, respectiv ANAF Giurgiu, un număr de 30  formulare, iar la Casa Sectorială a M.A.I. un număr de 38 formulare, care au sosit înapoi și pe care trebuie să le predăm la ANAF Giurgiu. Pentru anul fiscal 2018, prin implicarea ANCMRR în această problemă, am depus centralizat la casa de pensii Sectoriale a MApN aceste formulare in număr de 55. Au fost avansați la gradul următor  domnul Mr. Stan Valentin – Alecu, lt.col. Roca Nicolae, plt. adj. Pop Ion Marian, M.M. Gălbează Ion. În acest an am transmis propunerile pentru promovare în grad pentru domnul cpt. cmd. Coculeasa Eugen”, spunea, în prezentarea raportului de activitate pe ultimele 12 luni, președintele filialei Giurgiu a ANCMRR, col. (r) Adrian Drăguț.

În ceea ce privește numărul de membri, asociația giurgiuveană numără, la acest moment, 365 de membri, dintre care 175 de ofițeri, 35 de maiștri-militari, 134 de subofițeri și 21 de soții de foste cadre militare, în ultimele 12 luni fiind primiți un număr de 32  noi membri: 10 ofițeri, 21  subofițeri,1 soție, în special de la alte , deoarece numărul celor din MAN se reduce, de la un an la altul.

Din raportul de activitate al colonelului Adrian Drăguț nu au lipsit nici evocările legate de evenimentele la care au luat parte membrii asociației: întâlniri cu omologii bulgari, vizite și excursii în locuri încărcate de istorie din România și Bulgaria, competiții sportive sau depuneri de coroane cu diverse ocazii.

În încheiere, col. (r) Adrian Drăguț a avut și două propuneri pe care le-a înaintat conducerii ANCMRR: „ Ne dorim modificarea Ordinului M132/2012, să se scoata din ordin ,avizul CMJ pentru avansare la cadrele în rezervă, deoarece la un judet mic cum este Giurgiu, nu o să putem avansa niciodata pe cineva la gradul de maior, și revizuirea legislației în vigoare referitoare la depunerile de coroane la evenimentele organizate de Primărie și Garnizoană, fiind depus, la Prefectura Giurgiu, un astfel de memoriu”. De altfel, toate propunerile înaintate de membrii asociației giurgiuvene a rezerviștilor și cadrelor în retragere au fost notate și s-au promis rezolvări, în măsura posibilităților, de către reprezentantul Biroului Permanent Central.

Ședința a fost închisă de urările de sănătate ale invitaților, și de un scurt discurs al oaspetelui bulgar, președinteleAsociației Ofițerilor și sergenților în rezervă și în retragere, filiala Ruse (Bulgaria), maior inginer Dimiter Vîlcov:

„Am antamat, prin întâlnirea de astăzi, o altă întâlnire, a guvernelor celor două țări, România și Bulgaria, care va avea loc în aceste zile la București. Și noi, bulgarii, avem aceleași probleme, ca și dumneavoastră, și vă pot spune că planul de activități comune prezentat nu face decât să ne apropie și mai mult, și să îmi dea speranța că vom avea colaborări încă mulți, mulți ani de acum înainte. Vă doresc multă sănătate, vă felicit pentru acțiunea de astăzi și vă așteptăm la Ruse”, a mai spus oaspetele bulgar.

La finalul întâlnirii, gral (r) Ion Joldea a declarat, pentru „Jurnal giurgiuvean”:

„Filiala de la Giurgiu este una dintre filialele bune ale noastre, cu membri foarte activi și implicați în problemele asociației, dar și foarte solidari. M-am atașat de Giurgiu, și prin prisma faptului că este aproape de București, dar, mai ales, pentru că am găsit aici un colectiv extrem de activ, de implicat. I-am remarcat de acum doi ani, iar despre domnul președinte Drăguț nu am decât cuvinte de laudă, pentru că a făcut din această filială, una mică, de altfel, una care se poate lăuda cu lucruri pe care alte filiale, mai mari, mai puternice și cu mai multă forță financiară, nu le au, de la un sediu excelent, la activități și parteneriate extraordinare. Filiala dumneavoastră este una extrem de „colorată”, cu oameni din toate structurile, dar vreau să vă spun că nu contează din ce structură provii, cu toții suntem pensionari și avem aceleași probleme și nevoi. Vă garantez că voi rămâne alături de filiala Giurgiu încă mult timp de acum, pentru că aici am găsit oameni de calitate, care au făcut ca această filială să îmi fie una extrem de dragă mie!”, a mai precizat gral (r) Ion Joldea.

Printre activitățile pe care rezerviștii giurgiuveni și le-au propus pentru următoarea perioadă, se numără Sarbatorirea Sfantului Gheorghe ocrotitorul Orasului Giurgiu si a Armatei Romane; Sarbatorirea  Zilei N.A.T.O.; Sarbatorirea  Zilei Fortelor Terestre (luna aprilie), participarea la activitățile prilejuite de diverse evenimente (Ziua Eroilor,a  Marinei, Ziua Națională, zile ale diferitelor arme), iar în luna septembrie organizarea și desfășurarea concursurilor sportive de: șah, table, tenis de masă și pescuit dintre echipele Filialei Județene a A.N.C.M.R.R. Giurgiu și a U.S.O.R.R. Ruse Bulgaria.