Radu Mazăre, Cristi Borcea și Nicușor Constantinescu au fost condamnați definitiv de Curtea Supremă la nouă ani respectiv, câte cinci ani de închisoare cu excutare. În primă instanță, Radu Mazăre primise patru ani cu suspendare, în dosarul retrocedărilor ilegale a unor terenuri de pe malul mării, iar Cristi Borcea fusese achitat.
Cunoscuta avocată Laura Vicol a declarat, pentru DC News, că Radu Mazăre ar putea scăpa momentan de pușcărie dacă sesizarea depusă la Avocatul Poporului va fi soluționată favorabil.„Dacă se va proceda cu completele de trei judecători similar cu modul în care s-a procedat cu cele de cinci, adică dacă se ajunge la concluzia că și acestea au fost constituite nelegal, atunci Radu Mazăre și ceilalți ar putea solicita rejudecarea procesului. Pe de altă parte, ce fel de judecată a fost în acest caz? Adică Borcea a fost achitat la instanța de fond și apoi a primit cinci ani cu executare? Există la CEDO cazul Mischie versus România în care se arată că nu poți condamna un om în apel, achitat anterior pe fond doar prin reinterpretarea probelor. Parchetul trebuie să vină cu probe noi. La completul lui Ionuț Matei, cred mai mult ca sigur că s-a mers pe reinterpretare de probe.
În opinia mea, și completele de trei judecărori de la Curtea Supremă sunt la fel de nelegal constituite ca și cele de cinci. De asemenea, există și o acțiune la Avocatul Poporului în acest sens”, a spus Laura Vicol pentru DC News.
Radu Mazăre este fugit din decembrie 2017 în Madagascar de unde a transmis că a cerut azil politic pentru că se consideră “o țintă politică a statului paralel” și nu se va întoarce până când în țară va “o exista o justiție reală”. la nivelul Poliției Județului Constanța s-au dispus măsuri pentru punerea în executare a sentinței.
Conform procedurilor, s-a efectuat mai întâi verificarea lui Radu Mazăre la vila sa din Mamaia deși se știa că nu este acasă. Apoi s-au întocmit documentelor necesare sesizării Curții de Apel București în vederea emiterii mandatului european de arestare și a celui de urmărire internațională. Decizia Curtii se comunică la IGPR care efectuează verificări inclusiv în Madagascar prin reprezentantul la cea mai apropiată ambasada a României.
(Jurnal)