Potrivit unor informații din surse apropiate fostului primar al Constanței, Radu Mazăre ar fi solicitat deja azil politic în Madagascar.

Cererea ar fi fost făcută chiar în aceste zile, imediat după Crăciun, Radu Mazăre aflându-se împreună cu câțiva apropiați și membrii ai familiei în resortul deținut de el în această țară.

Despre plecarea s-a s-a aflat abia sâmbătă 30 decembrie, când fostul edil ar fi trebuit să se prezinte la controlul judicar. Vâzînd că nu apare, autoritățile au intrat în alertă. Faptul că Mazăre încearcă să obțină azil politic e confirmat și de Poliție, printr-un comunicat:  ”Astăzi, 30 decembrie a.c., în jurul orei 12.00, polițiștii din cadrul Biroului Supravegherii Judiciare din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța s-au sesizat cu privire la faptul că, un bărbat aflat în control judiciar, in baza unei decizii a Înaltei Curți de Casație si Justiție , nu s-a prezentat pentru a semna în graficul de prezență. După verificările efectuate, cel în cauză a informat ofițerul de caz că se afla pe teritoriul statului Madagascar unde face demersuri pentru a obține azil politic. Conform procedurii, polițiștii constanțeni au sesizat Inalta Curte de Casație si Justiție. Menționăm că măsura privind controlul judiciar nu prevedea interdicția de a părăsi țara. Pe toată perioada existenței masurii preventive a controlului judiciar, politistii nu au constatat încălcări ale obligațiilor impuse-” se arată în comunicatul poliției.

În Madagascar, fostul primar al Constanție deține un complex de bungalouri  . În primăvara anului 2012, în vremea când era primar al Constanței, Radu Mazăre a mers în vacanță în Madagascar, iar la întoarcere s-a arătat foarte încântat de ceea ce a găsit acolo, dar și de oportunitățile de afaceri. Drept urmare, a luat decizia de a concesiona de la un trib, pe o perioadă de 99 de ani, un teren. Mai exact, era vorba de 1,8 hectare de teren pe malul oceanului, într-un golf în nordul Madagascarului, pentru care a plătit, potrivit declarației sale la momentul revenirii în țară, 1 euro pe metru pătrat

El a devenit astfel proprietarul unui resort spectaculos, în apropierea unei plaje cu nisip alb și ape turcoaz. Este vorba de 16 bungalouri amplasate lângă plajă, în Andovokonko Bay, Antsiranana, Madagascar, cu două suite exclusiviste, restaurant cu specific local, mâncărurile fiind gătite din alimente organice, crescute de localnici, dar și un bar&lounge.

Clienții beneficiază de cursuri de kite din partea unor instructori autorizați și pot cumpăra sau închiria echipamente de la magazinul din complex. Întreg complexul este alimentat cu energie electrică provenită de la panouri solare.

Rămâne de văzut dacă noul an vine și cu un nou statut pentru Radu Mazăre, respectiv dacă cererea îi va fi aprobată și va deveni cetățean al statului Madagascar.

În iulie 2017 , Radu Mazăre a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu suspendare în dosarul în care este acuzat de retrocedare ilegală de terenuri.

 (Jurnal)