Acoperirea feței cu o mască de protecție împotriva noului coronavirus ar permite dezvoltarea unor forme benigne sau asimptomatice ale COVID-19, iar pe lângă faptul că ar încetini circulația virusului SARS-CoV-2 ar permite o reducere a numărului cazurilor grave, potrivit unei ipoteze ale unor cercetători, relatează ” Le Monde”.

Aceasta ipoteza a fost lansată de mai multe luni. O reprezentata a acestei teorii, epidemiologul Monica Gandhi, scrie în ediția din 8 septembrie a ”The New England Journal of Medicine”, împreuna cu colegul sau de la Universitatea California din San Francisco, George W. Rutherford, că purtarea generalizata a măștii de protecție ar putea acționa ca o forma de „variolizare” si imunizare a unei părți a populației, până la apariția unui vaccin.

În contextul în care numeroase tari au optat să impună purtarea măștii de protecție, pe lângă mesaje de prevenție în favoarea distanțării fizice și spălarea mâinilor, această ipoteza ridica deja numeroase întrebări.

Majoritatea specialiștilor intervievați de ”Le Monde”, cu privire la acest subiect , se pronunță, pentru moment, în favoarea acestei teorii. Termenul „variolizare”, avansat de cei doi, a apărut la începutul secolului al XVIII-lea, atunci când această tehnică, importata din Orient, s-a dezvoltat în Europa ca mijloc radical de imunizare împotriva variolei, o boală extrem de contagioasă, care se transmite pe cale respiratorie (salivă, aerosoli).

Sugestia noastră este că măștile reduc inocularea virală sau doza (cantitatea de virus la care se expune purtătorul măștii), iar măștile vor crește proporția infectărilor asimptomatice”, precizează ea.

(Jurnal)