Începând cu anul 2018, pungile din plastic vor fi interzise în România. Ţara noastră are obligaţia de a transpune în legislaţia naţională o directivă europeană, ţinta fiind reducerea consumului de pungi de unică folosinţă cu 80% până în 2019.

Reprezentanţii organizaţiilor de mediu din România spun că se luptă pentru transpunerea în practică a directivei încă de acum trei ani şi că, dat fiind faptul că până acum nu s-au luat măsuri iar eco-taxa pusă pe pungile din plastic nu este o soluţie, e nevoie de o accelerare a demersurilor astfel încât să ne aliniem celorlalte ţări europene.

Pungile care vor dispărea în urma aplicării directivei sunt cele din plastic subţire (sub 50 de microni) şi foarte subţire (sub 15 microni), cu mâner. Concret, ele vor fi interzise atât la introducerea pe piaţa naţională cât şi la comercializare. 

Statisticile arată că un român consumă între 300 şi 500 de pungi pe an, puţine dintre ele ajungând, în final, să fie reciclate.

Ţări precum Italia, Franţa, Danemarca sau Irlanda au interzis complet utilizarea pungilor de plastic şi au trecut la folosirea celor din material textil, care nu prezintă la fel de multe riscuri pentru mediu şi pentru sănătatea oamenilor şi cea a animalelor.                  

(Anna Lincă)

1 COMENTARIU

  1. Prostii romanesti !!!! Asa cum ne-am obisnuit suntem noi ” mai catolici decat papa” …..in toate marile lanturi de magazine din franta sunt pungi de plastic!!!! Dezinformarea e parte componenta a dezastrului tarii!!!! Daca cineva nu crede….am sa revin cu foto….cu data…pentru acuratetea informatiei!!!