Așa cum anunțaseră încă de marți, premierul Marcel Ciolacu și președinta USR, Elena Lasconi, o zi mai târziu, miercuri, 4 decembrie, cele patru partide democratice: PSD, PNL, USR și UDMR , cât și reprezentanții minorităților naționale s-au întâlnit și au convenit formarea unei coaliții guvernamentale.
Scopul principal al acestei structuri este aceea de a bloca ascensiunea la putere a partidelor anti-europene și pro-rusești.
Liderii celor patru partide au convenit totodată pe lângă formarea unei coaliții de guvernare și textul unei rezoluții comune. Iată în rândurile de mai jos ce conține Rezoluția adoptată miercuri, ce a fost citită, la finalul reuniunii, de către președintele PNL, Ilie Bolojan:
Formarea unei coaliții pentru stabilitate și modernizare. Astăzi, am convenit asupra constituirii unei viitoare coaliții care să asigure stabilitatea guvernării și să implementeze măsuri concrete pentru modernizarea României, în beneficiul tuturor cetățenilor.
Reafirmarea parcursului european și euroatlantic al României. Ne reafirmăm hotărârea de a menține și consolida angajamentul României față de valorile și parteneriatele europene și euroatlantice, ca piloni ai securității și prosperității naționale.
Angajamentul pentru dezvoltare și reforme. Ne asumăm responsabilitatea de a evita izolarea internațională a României, de a susține un ritm solid al dezvoltării economice și de a proteja parcursul european al țării, absorbția fondurilor europene, a reformelor din PNRR, aderarea la spațiul Schengen și OCDE.
Apel către cetățenii României, indiferent că trăiesc în țară sau în afara granițelor. Facem un apel către toți cetățenii României ca, la viitorul scrutin electoral de duminică, 8 decembrie 2024, să meargă la vot. Să voteze informat și rațional, să aleagă România proeuropeană, democratică și sigură și să respingă izolaționismul, extremismul și populismul.
În consecință cele patru puncte conțin indicația ca cetățenii ”să voteze informat și rațional, să aleagă România proeuropeană, democratică și sigură și să respingă izolaționismul, extremismul și populismul.”
În acest context România va avea rapid un nou guvern care se va baza pe o largă majoritate parlamentară asigurată de cele patru partide amintite și de minorități.
Această alianță va fi supusă primelor teste începând de săptămâna viitoare, când vor începe discuții detaliate pe programul de guvernare, împărțirea portofoliilor, persoanele susținute să intre în guvern și persoana desemnată să conducă acest guvern.
(Sursa: CursDeGuvernare.ro)